SSD vs HDD teljesítményteszt, avagy miért jobb az SSD meghajtó?

Hogy érdemes e váltani SSD-re? A kérdés önmagában a választ is megadja, hiszen az SSD vs. HDD versenyben egyértelmű hogy ki is kerül ki győztesen.

Az SSD az egyik kedvenc témánk, korábban már megírtuk mi is pontosan az SSD. Sőt teszteltünk is már egy olcsóbb verziót.

Most pedig a kétkedőknek összeállítottunk néhány bizonyítékot, avagy összevetjük az SSD meghajtók és egy HDD meghajtó teljesítményét.

Hozzáteszem a teszt teljesen ad-hoc jött létre. a sztori röviden annyi, hogy egy SSD meghajtót kellett megvizsgálnom, és kíváncsiságból ráméertem a teljesítményére.

Az asztali gépem, ahol jellemzően dolgozom, két meghajtót tartalmaz, egy SSD-t amiről fut a Linux, illetve egy HDD-t ami tárolásra szolgál, ezen vannak a backupok, meg a Githubos, Bitbucketes fájlok.

Hozzáteszem hogy ez a konfig tudatosan úgy épült, hogy bármi gond van mindenről van biztonsági mentés valahol, szóval ha túlfeszítem a húrt munka közben és lefüstöl valami akkor sincs világvége (ezt javaslom neked is).

A teszteket egyébként az Ubuntu-ba gyárilag beépített gnome-disk-utility segítségével végeztem. Ez nem egy teljeskörű minden körülölelő teszt, illetve az egyik tesztalany (a Kingston SSD meghajtó), futtatta magát a rendszert is, szóval nem biztos hogy rendes tesztkörülmények között ugyanazek az eredmények jönnének ki.

Mindenestre az SSD vs HDD versenyben itt is egyértelmű ki is a nyertes. Nézzük is az eredményeket:

SSD vs HDD – A teljesítménytesztek

Kingston SSD teszt

Szóval erről fut a rendszer. Alapból elégedett vagyok vele egyébként.

Az SSD pontos típusa Kingston SA400S37120G, ez egy 120GB-os modul. Amit figyelünk az az átlagos olvasási sebesség, ami esetünkben 210,9 MB/s.

Kingston SSD teszt

Verbatim SSD teszt

Ez egy frissen kicsomagolt SSD volt, a Verbatim szépeket mond róla, kicsit rosszabbul teljesített mint a gyári specifikációban, de nyilván ezt a körülmények is befolyásolják.

A pontos típus Verbatim Vi500 S3 egy 120GB-os változatban. A teljesítményteszt eredménye: 266,9 Mb/s.

Verbatim SSD teszt

Seagate HDD teszt

Szándékosan a végére hagytam a HDD-t, rosszul fog esni a nagy számok után egy pici.

Azt is tudom, hogy ez a merevlemez, messze nem a technológia csúcsa, de tulajdonképpen akkor is elég szembeötlő lenne a különbség ha egy gyors elérésű HDD-t vennénk sorra.

A lényeg hogy az átlagos olvasási sebesség ebben az esetben 107,3 MB/s

Seagate HDD teszt

Preview in new tab(megnyitás új fülön)

Összegzés

Az SSD vs HDD teszt eredménye egyértelmű, javaslom, ha tényleg látványos eredményt szeretnél nézd meg a tesztekről készült képeken a hozzáférési időket.

Itt drasztikus különbségek mutatkoznak:

Átlagos olvasási sebességÁtlagos hozzáférési idő
Kingston SSD210,9 MB/s0,29 ms
Verbatim SSD266,9 MB/s0,18 ms
Seagate HDD107,3 MB/s17,13 ms
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments