Öntözésvezérlő házilag, műszaki beállítottságúaknak

Ez itt egy vázlat, ami kiindulási pontként szolgál egy öntözésvezérlő házilag történő elkészítésére. Tanácsolom, akkor fogj ebbe a projektbe, ha műszaki beállítottságú vagy, illetve van egy kis szabadidőd.Azt is előrebocsájtom, hogy ez a leírás nem teljes körű (egyenlőre), amennyiben jelzed az igényt egy teljesebb kidolgozásra, természetesen jelezheted.

Vágjunk is bele

Mit kell tudnia egy öntözésvezérlőnek?

Az öntözésvezérlő segítségével pontosan beállíthatjuk hogy az öntözött terület mikor, milyen időközönként kapjon vizet. Egy öntözésvezérlő tehát a locsolás központjának tekinthető.

Öntözésvezérlő eszközt kaphatunk készen is, viszont azt tudnunk kell hogy ezek, az áraiknál fogva nem felelnek meg hobbi céloknak (legalábbis egy viszonylag költséges hobbi ez.)

Cikkünkben megpróbálunk egy könnyen kivitelezhető öntözésvezérlő rendszert házilag elkészíteni az okos otthonban megtalálható eszközök segítségével.

Elvárások az öntözésvezérlővel kapcsolatban

Itt egy egyszerű egy körös megoldást tervezünk, de az alapkoncepciót kiegészítve némi kreativitással megoldható többkörös megoldás is. 

Tehát az alapprobléma a következő:

Tegyük fel van egy kis kert az udvarunk végében. Naponta 2-3 alkalommal szeretnénk kisebb adagokban locsolni a megfelelő időpontokban. Az intenzitása ennek változhat, így egy olyan megoldásra van szükségünk, amit kényelmesen újra tudunk konfigurálni (tehát az öntözési időpontokat át tudjuk állítani.

Érdemes lenne ugyanakkor jól gazdálkodni a vízzel, vagyis, ha esik az eső akkor értelemszerűen az öntözőrendszer ne induljon el.

Szintén szempont az, hogy távolról, pl egy Android rendszerű okostelefonról el tudjuk indítani, vagy le tudjuk állítani a komplett időzítést.

A házi öntözésvezérlő költségei

Az öntözésvezérlőhöz szükségünk lesz néhány eszközre, amelyek gyakorlatilag

  1. elektromos szelep a víz ki-bekapcsolásához
  2. 3.3V bemenetű relé modul (szelep feszültsége szerint 12/24V) – szelepnek nagyobb teljesítmény kell, mint amit a vezérlő le tud adni
  3. szelep tápegység (szelep feszültsége szerint 12/24V)
  4. vezérlő tápegység – a két tápegység lehet közös forrásból(220V) vagy pedig dc-dc konverter ami a szelep tápegységből konvertál a vezérlőnek 3.3V-ot
  5. ESP8266, ESP-32, NodeMCU vagy hasonló wifis mikrovezérlő
  6. Eső érzékelő (van kész modul vagy Nyák panelból is könnyen készíthető)
  7. LED-ek, Nyomógombok, vezetékek, dobozok igény szerint

Az ESP mikrovezérlőkhöz rengeteg példakód található, ezekből össze lehet legózni a kívánt logikát. Tud Wifi hosztként is működni, vagy meglévő hálózathoz csatlakozni, majd egyszerű webszerverként működni, amin egy egyszerű weboldallal bármilyen eszközről beállíthatóak a paraméterek.

Most ennyi, ha szeretnél folytatást jelezheted hozzászólás formájában.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lajos
Lajos
1 éve

Hát, engem érdekelne! De látom, hogy ez már nem egy friss bejegyzés.
De hátha még elérhető!?

zoli
Admin
1 éve
Reply to  Lajos

Új bejegyzést szeretnél látni a témában, vagy pedig segítséget kérsz a megvalósításban? Mindkettő megoldható