Linux operációs rendszerek

A Linux operációs rendszerek sokszínűségének köszönhetően a hétköznapi felhasználók és a hardcore profik is megtalálhatják a számukra leghatékonyabb rendszert. A drága Windows és a platformhoz kötött macOS mellett már több ezer, ingyenesen beszerezhető és terjeszthető Linux érhető el napjainkban. Következő cikkünkben néhány Linux változat („disztribúció”) kapcsán osztjuk meg személyes véleményünket.

Arch Linux

Hardcore linux platform a legújabb fejlesztésekkel.
-HZ

Debian

Főleg szervereken, illetve hozzáértők asztali gépein található meg.
-HZ

Jó hosszú a Linux operációs rendszerek listája, amit használtam már életemben. Ez volt a második közülük. Az 5-ös verzióját szerettem, sokat is szórakoztam vele, de igazán nem mélyedtem el benne. Jó volt, de az Ubuntut egy kicsit egyszerűbb volt használni kezdőként.
-DZ

Ha eddig Windows-t használtál, ne ezzel kezdd. Ha van egy kis rutinod, akkor viszont ajánlom. Gyakorlatilag mindent testre szabhatsz benne, de nem baj ha tudod mit csinálsz.
-HS

Puppy Linux

Minimális telepítési méretre törekedtek.
-HZ

Néha-néha belefutottam egy Puppy rendszerbe régebbi gépeken, aztán 2011-ben vásároltam egy Pentium 1-es laptopot, ami ezzel volt telepítve. Az olcsó kis géppel jegyzeteket, dokumentációkat és fordításokat készítettem, emaileztem, illetve távolról kezeltem SSH-n keresztül Linuxos szervereket. Nagyon szerettem, betonstabil volt, egyszerű és a gép minimális erőforrásai ellenére nem is volt lomha.
-DZ

A kiskutyás Linux, ami mindenen elfut. Ugyan az alapfelszereltsége nem túl nagy, viszont ha fekszik a sarokban egy régi vasad, ezzel gyors célgépet faraghatsz belőle. (Még Pentium 2-es processzorral is egészen jó élményt nyújt)
-HS

Red Hat Linux

Cégeknek szánt operációs rendszer.
-HZ

Ubuntu

A nagyközönségnek célzott könnyen használható rendszer.
-HZ

Ez volt az első Linux, amihez közöm volt. A középiskolai tanáromtól kaptam egy 5.10-es telepítőlemezt és Live CD-t, aztán egy rövid ideig egy Pentium 3-as Vectrán kísérleteztem vele. Később rendszergazdai képzésemen volt dolgom vele 2013 körül a főiskolán: az órákon a kliens és a szerverváltozat konfigurálásával is foglalkoztunk, illetve gyakran használtam például a könyvtárban. A modern változatokat sosem szerettem, kényelmetlen volt a Unity „elrendezése” és valahogy mindig lassúnak is éreztem. Az újabb változatokkal nem volt még szerencsém dolgozni.
-DZ

Napi szinten használom, jó átmenet a Windows-on nevelkedett, de Linux felé nyitott felhasználóknak. A Unity-t a grafikus felületét ugyan sokan nem szeretik, aminek érthető okai is vannak, de engem pont ez fogott meg benne.
-HS

Fedora

2009-ben volt szerencsém használni az egyetemen, az ottani nem felhasználóbarát képzés miatt azóta is kerülöm, bár biztos lesz vele dolgom a jövőben.
-DZ

UHU Linux

Szintén a korai próbálkozásaim közé tartozott, úgy emlékszem, hogy elég sokáig használtam az egyik gépemen másodlagos rendszerként XP mellett. Minden is volt benne.
-DZ

A magyar linux, több verziót is megélt de 2014 óta nem jött ki hozzá frissítés. A 2.0-s verzióhoz volt szerencsém anno. Régen volt, de akkor nagy dolognak számított, hogy minden olyan szoftvert egyben megkaptál amire jellemzően szükséged van.
-HS

Damn Small Linux

Ez egy extrém módon kikönnyített Linux. Sajnos már régóta nem fejlesztik, pedig Live CD-vel rengeteg gépről mentettem vele adatot vagy végeztem rajtuk egyszerűbb diagnosztikát.

A maga idejében apróbb feladatokra is elég jól lehetett használni, bár teljes értékű rendszerként sosem használtam. Azt mindig durvának tartottam, hogy különösebb probléma nélkül elfutott egy másodgenerációs Pentium 1–es gépen is, és beérte pár mega memóriával. Egyszerű, nagyszerű.
-DZ

Lubuntu

Az Ubuntu alacsonyabb erőforrásigényű változata. Sokat használtam egy munkahelyemen 2014 és 2015 között, ahol P4-es munkaállomásokat kellett kényszerből visszahoznom az aktív állományba. Egyszerű, letisztult, remekül használható rendszer.
-DZ

Lightwight Ubuntu, talán a legjobb megoldás a kis teljesítmény és a jó használhatóság elérésére. Könnyű, gyors és lényegében egy Ubuntu.
-HS

Xubuntu

A 15.10-es változata óta használok Linuxot, mint elsődleges rendszert. Korrekt az erőforrásigénye, stabil, kiváló UX-et biztosít és a támogatása is nagyon jó.
-DZ

A lényege a gyorsaság volt, próbáltam is jó pár verzióját, de igazából nem voltam vele elégedett soha. Nem tudom miért, de nem mutatott jobb teljesítményt mint a Windows XP, még akkor sem ha kicsit meg volt tuningolva. Az alaprendszer egyébként rendben volt, de engem nem nyűgözött le.
-HS

Linux Mint

Talán 2017-ben váltottam rá. Ez is az Ubuntuból származik, megjelenésre talán a Windows 7-re hajaz egy kicsit. Erőforrásigénye szintén kiváló, a támogatása is remek, teljesen elégedett vagyok vele. Két laptopon és két asztali gépen az elsődleges rendszerem. (Az egyik laptopról már írtam is itt.)
-DZ

Kinek melyik vált be a legjobban?

Én jelenleg az Ubuntu egy változatát használom (Xubuntu). Volt régebben pár apróbb gondom vele, de az utóbbi időben nagyon jó szolgáltatot tesz. Előtte arch linuxot használtam, mert vonzó benne hogy minden apró részletet testre lehet szabni, viszont több idő ment el a beállításokkal mint a produktív használattal.
-HZ

Azt gondolom a Linuxokról, hogy általános használhatra jelen pillanatban a népszerűbb változataik kilométerekre verik a Microsoft Windows 10-es platformját. Az általános felhasználói programok mind elérhetők Ubuntura és származékaira (Lubuntu, Xubuntu, Linux Mint stb), a hardveres támogatásuk nagyon jó és egy kis tanulással problémamentesen használhatóak egy átlagos felhasználó számára is.
A Windows rendszerhez már csak a játékok, illetve a platformspecifikus alkalmazások időszakos használata miatt vagyok kötve, de szerencsére ezt leszámítva teljesen migrálni tudtam a pingvines irányba. Jó döntés volt, sokkal kevesebb problémámat kellett szembenéznem a váltás óta, mint azelőtt.
-DZ

És Neked mi a véleményed a Linux operációs rendszerek kapcsán? Oszd meg velünk!

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments