Lemerült ceruzaelem újrahasznosítása

Tippeld meg, mennyi ceruzaelemet dobtál már ki életedben. Életkorodtól függően ez lehet nagyon sok, vagy rengeteg. Tudtad, hogy ezeket az elemeket még nagyon sokáig lehetett volna használni? Bizony, a kidobott elemek még közel sincsenek teljesen kimerítve.

Hogyan lehet ez?

Az elektromos eszközök csak bizonyos feszültség felett képesek működni. Például tegyük fel, hogy van egy zenélő gyerekjátékunk ami csak 3,8V felett üzemképes és 3db AA vagy AAA típusú ceruzaelem működteti. Ennél a játéknál le kell cserélnünk az elemeket pedig még mindegyikben van körülbelül  1,2-1,3V ami a névleges 1,5V körülbelül 85%-a. Ha az elemek ez alá merülnek a készülék már nem üzemel és ki kell cserélnünk őket. Ez legtöbbször a használt 3 ceruzaelem kidobását jelenti pedig még erejük teljében vannak.

A megoldás

Én az Nagy->Kisebb->Legkisebb elv híve vagyok, aminek az a lényege, hogy ha egy nagyobb fogyasztó már nem működik az elemeinkkel akkor azokat átrakjuk egy kisebb energiaigényű eszközbe. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyerekjátékból kivett „lemerült” ceruzaelemmel még hosszú hónapokig működhet például egy távirányító vagy egy falióra.

Már a fent említett módszerrel is legalább felére csökkenhetett az általunk fogyasztott elemek száma, de még ennél is tudjuk jobban csinálni. Egy falióra, vagy távirányító lényegesen alacsonyabb feszültséggel képes működni, mégis le kell cserélnünk az elemeket  0,9V körül fogyasztótól függően. Létezik azonban egy eszköz ami képes szinte az utolsó cseppig kifacsarni az elemet, és akár 0,35V-nál is működőképes! A titokzatos áramkör neve a Joule thief.

Fifa 18 akciósan

Joule thief, az energiavámpír

Ez egy nagyon egyszerű feszültségtöbbszöröző áramkör, ami gyorsan ki-be kapcsol egy tranzisztort így a gyors változásokra képtelen tekercsben létrejön egy nagyobb feszültség, amit mi felhasználhatunk egy egyszerű fogyasztó, esetünkben egy LED működtetésére.

joule thief
Joule thief az energiavámpír

Egy kis gyakorlás után könnyen elkészíthetjük, ha összegyűjtöttük a szükséges alkatrészeket:

 • 1db NPN tranzisztor, például BC337 vagy 2N2222
 • 1db LED
 • ~1kOhm ellenállás, értéke nem kritikus, de ne térjünk el nagyon
 • 1db toroid ferritmag
 • 1db ceruzaelem
 • Kábel a tekercsnek

Minden alkatrészt megtalálunk bontott elektromos készülékekben, de ha újan megvesszük akkor sem megyünk csődbe.

 

 

 1. Először is készítsünk egy tekercset a következőképpen. Fogjunk kettő egyforma hosszú kábeldarabot (ha lehet különböző színűeket) majd tekerjünk fel 20 menetet a két összefogott kábelből szépen egyenletesen elosztva körben a ferritmagon. Ügyeljünk hogy az elején és a végén is maradjon elegendő kábel, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
 2. Az így elkészült tekercs egyik színét válasszuk ki (továbbiakban zöld) és az egyik végére kössük rá az ellenállást.
 3. Az ellenállás másik végére kössük a másik szín (fehér) ellentétes végét.
 4. Ugyanerre a csomópontra kössünk még egy kábelt amit majd ráköthetünk az elem pozitív (+) sarkára.
 5. A zöld kábel másik végét kössük a tranzisztor bázisára (B), A fehér szabadon lévő végét pedig a kollektorra (C).
 6. Ebbe a pontba fog majd csatlakozni a LED pozitív lába. A LED másik lábát kössük rá a tranzisztor emitterére (E), majd az elem negatív pólusára.

tranzisztor

Ha mindent jól csináltunk ebben a pillanatban a LED elkezd világítani, és jó ideig folytatja is. Bővíthetjük az áramkört akár több LED-del, több elemmel, vagy kapcsolóval tetszés szerint.

led polaritás

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karvák Ferenc

Az üzletekben kapható világitásra szolgáló eszközökbe miért nem szerelik bele a joule tief féle áramkört ahhoz, hogy maximálisan kihasználható legyen a készülékben levö elem energiatartalma?
Gondolom jócskán visszaesne az elemek forgalma ami nem tetszene annak gyártóinak. Jól gondolkodom?

István
István
3 éve

Germánium tranzisztor típust tudsz javasolni?