Ne dobjuk ki a rossz akkumulátorokat!!

Napjaink legsűrűbben előforduló hulladéka valamilyen lemerült vagy meghibásodott energiatároló például akkumulátor telefonunkból vagy elem a távirányítóból.

Sok van belőlük, hasznosak de ha lemerültek már csak a baj van velük. Vagy mégsem? A legtöbbször azért dobjuk ki ezeket mert az adott készülékben már nem elegendő a teljesítményük. Szerencsére az akkumulátor javítás is viszonylag könnyű feladat, ha van egy kis műszaki érzéked de más eszközben is újrahasznosíthatjuk őket.

 

Szögezzük le az elején, egy akkumulátor veszélyes hulladék, így mindenki csak saját felelősségre kezdje el alkalmazni az itt leírt módszereket! Ha a lemerült elemeid újrahasznosítására keresel megoldást, nézd meg ezt a cikket is.

Újraélesztés vagy akkumulátor javítás

Ma a laptopokban használt akkumulátorokra fordítsunk egy kis figyelmet. A laptopakkumulátorok több különálló cellából állnak, melyeket sorba kötve kapjuk meg a kívánt nagyobb feszültséget.

laptop akkumulátor
Laptop akkumulátor

És ebből adódik a hiba, mivel szinte minden esetben attól romlik el a csomag, mert egy cella meghibásodik, a védőáramkör letiltja a többi használatát.

A megoldás kézenfekvő, csak meg kell találnunk a hibás cellát és ki kell cserélnünk egy ugyanolyan típusúra. Hogyan találjuk meg a hibás cellát? Keressünk egy multimétert és nézzük meg az egyes cellák feszültségét. Egy lítium-polimer akkumulátor cellafeszültsége 2,7V és 4V közé kell, hogy essen. Ha találunk egy cellát ami ettől eltér már meg is van a hiba. A li-ion akkumulátor újraélesztése így viszonylag egyszerűen megoldható.

A cellák cseréje

Az akkumulátor javítás első lépéseként szerezzünk be a pakkban lévőkkel azonos kapacitású, és lehetőség szerint azonos típusú cellákat mondjuk ebből a webáruházból.

A hibás cellákat távolítsuk el a pakkból úgy, hogy a végein található összekötő fémlemezt lefejtjük. Ezután az új cellákat ponthegesztő vagy rosszabb esetben forrasztópáka segítségével kössük a régi helyére, ügyelve a helyes polaritásra.

Figyelem! A forrasztópáka által okozott hőterhelés drasztikusan csökkentheti a cella élettartamát, ezért ha csak lehet kerüljük a használatát!

A cellák cseréje után a pakkot összeépítve ellenőrizzük a helyes működését a pakk csatlakozóján multiméter segítségével.

Fifa 18 akciósan

Alternatív felhasználás

Ha nem találunk az akkumulátor pakkba való cellát, lehetőségünk van a még jó cellák alternatív felhasználására. Készíthetünk belőle például egy remek újratölthető zseblámpát. A lámpa testének készítésére nem térnék ki, ezt a feladatot rábíznám az olvasó fantáziájára. A lámpa készítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  • Akkumulátorcella
  • Egy marék LED
  • Kapcsoló
  • 10 Ohm ellenállás

Ezeket az alkatrészeket egytől-egyig be tudjuk szerezni valamilyen bontott elektronikai eszközből, vagy a szomszéd elektronikai szaküzletből. A kapcsolás maga végtelenül egyszerű, csak sorba kell kötnünk a LED-et az ellenállással és a kapcsolóval majd rákötnünk az akkumulátorra. A LED csak akkor működik ha helyes polaritással kötjük be, vagyis ha a műanyag testen lévő lapolás az akkumulátor negatív pólusára van kötve. Ezzel kész is a saját készítésű zseblámpánk, de még szükség van valamire, hogy valóban hosszú távú megoldás legyen.

Töltés

led polaritás
LED polaritás

Valahogy fel kell töltenünk, ha egyszer lemerül (sajnos le fog merülni). A lítium akkumulátorok érzékenyek a töltésre, érdemes erre a célra beszereznünk egy egyszerű töltőáramkört kedvenc aukciós oldalunkról. Ez egy egyszerű kör alakú panel amit az akkumulátorcella végére forraszthatunk és vigyáz a cellára. Megakadályozza, hogy túlmerítsük, vagy túltöltsük.

Mit kezdjünk a telefon akkumulátorokkal?

A telefon akkumulátorok esetében kicsit nehezebb a dolgunk, ezért ebben az esetben fontos, törekedjünk a jó minőségű, elsősorban gyári akkuk beszerzésére.

 

Összegzés

Ez csak egy módja volt az elromlott laptop akkumulátor újra szolgálatba állításának, de lehetőségeinknek csak a fantázia szabhat határt

Ha elég kreatívak vagyunk, a földön jelenlévő elektronikai hulladékból rengeteg új hasznos és környezettudatos eszközt készíthetünk, akár ingyen is.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments