Ne dobjuk ki a rossz akkumulátorokat!!

Napjaink legsűrűbben előforduló hulladéka valamilyen lemerült vagy meghibásodott energiatároló például akkumulátor telefonunkból vagy elem a távirányítóból. Sok van belőlük, hasznosak de ha lemerültek már csak a baj van velük. Vagy mégsem? A legtöbbször azért dobjuk ki ezeket mert az adott készülékben már nem elegendő a teljesítményük. Szerencsére azonban más eszközökben még újra felhasználhatjuk őket.

Szögezzük le az elején, egy akkumulátor veszélyes hulladék, így mindenki csak saját felelősségre kezdje el alkalmazni az itt leírt módszereket!

Újraélesztés vagy akkumulátor javítás

Ma a laptopokban használt akkumulátorokra fordítsunk egy kis figyelmet. A laptopakkumulátorok több különálló cellából állnak, melyeket sorba kötve kapjuk meg a kívánt nagyobb feszültséget.

laptop akkumulátor
Laptop akkumulátor

És ebből adódik a hiba, mivel szinte minden esetben attól romlik el a csomag, mert egy cella meghibásodik, a védőáramkör letiltja a többi használatát.

A megoldás kézenfekvő, csak meg kell találnunk a hibás cellát és ki kell cserélnünk egy ugyanolyan típusúra. Hogyan találjuk meg a hibás cellát? Keressünk egy multimétert és nézzük meg az egyes cellák feszültségét. Egy lítium-polimer akkumulátor cellafeszültsége 2,7V és 4V közé kell, hogy essen. Ha találunk egy cellát ami ettől eltér már meg is van a hiba. A li-ion akkumulátor újraélesztése így viszonylag egyszerűen megoldható.

Fifa 18 akciósan

Alternatív felhasználás

Ha nem találunk az akkumulátor pakkba való cellát, lehetőségünk van a még jó cellák alternatív felhasználására. Készíthetünk belőle például egy remek újratölthető zseblámpát. A lámpa testének készítésére nem térnék ki, ezt a feladatot rábíznám az olvasó fantáziájára. A lámpa készítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  • Akkumulátorcella
  • Egy marék LED
  • Kapcsoló
  • 10 Ohm ellenállás

Ezeket az alkatrészeket egytől-egyig be tudjuk szerezni valamilyen bontott elektronikai eszközből, vagy a szomszéd elektronikai szaküzletből. A kapcsolás maga végtelenül egyszerű, csak sorba kell kötnünk a LED-et az ellenállással és a kapcsolóval majd rákötnünk az akkumulátorra. A LED csak akkor működik ha helyes polaritással kötjük be, vagyis ha a műanyag testen lévő lapolás az akkumulátor negatív pólusára van kötve. Ezzel kész is a saját készítésű zseblámpánk, de még szükség van valamire, hogy valóban hosszú távú megoldás legyen.

Töltés

led polaritás
LED polaritás

Valahogy fel kell töltenünk, ha egyszer lemerül (sajnos le fog merülni). A lítium akkumulátorok érzékenyek a töltésre, érdemes erre a célra beszereznünk egy egyszerű töltőáramkört kedvenc aukciós oldalunkról. Ez egy egyszerű kör alakú panel amit az akkumulátorcella végére forraszthatunk és vigyáz a cellára. Megakadályozza, hogy túlmerítsük, vagy túltöltsük.

Összegzés

Ez csak egy módja volt az elromlott laptop akkumulátor újra szolgálatba állításának, de lehetőségeinknek csak a fantázia szabhat határt. Ha elég kreatívak vagyunk, a földön jelenlévő elektronikai hulladékból rengeteg új hasznos és környezettudatos eszközt készíthetünk, akár ingyen is.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments