SMT Gyártástechnológia

Az SMT (Surface-mount technology) a felület szerelt gyártástechnológia rövidítése. A technológia rendkívül elterjedt, mivel a módszerrel nagy mennyiségű panel költséghatékony előállítása lehetséges.

A mindennapokban használt áramkörök, akár a számítógépek bonyolult alaplapjait nézve akár egy egyszerű kapucsengőt tekintve a következőképpen készülnek:

SMT gyártási folyamat 3 fő lépése

1/ Áramköri lap forrasztási pontjainak /PAD/ forraszanyaggal történő bevonása

Manapság már nem annyira, de a korábban jellemző volt az ólomtartalmú paszták használata. A jelenleg a forgalomból kikerülő öreg hibás alkatrészek meghatározó többsége még ezzel a technikával készült. Mivel az ólom köztudottan káros, ezek forgalomból történő kivonására fokozott figyelmet kell fordítani.

 

2/ Az áramköri elemek beültetése

A forrasztó pasztával ellátott panelokra a beültető gép a panel megfelelő beültetési pontjaira alkatrészeket helyez. /Típustól függ az adott gép óránkénti kimeneti kapacitása/

3/ Beültetett panelok forrasztása

A beültető gépből kikerült munkadarab ellenőrzést követően egy forrasztó kemencébe kerül, ahol létre jön a kötés az alkatrész és a PAD között!
/Itt jelentős mennyiségű káros anyagok szabadulnak fel a levegőbe, ami a forrasztópaszta megolvadásakor keletkezik. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő szigetelésre, légelszívásra, mind gyártáskor, mind újrahasznosításkor!/

Mi köze ennek az elektronikai hulladékhoz?

Az SMT gyártás során nagyobb mennyiségben használunk fel nyersanyagokat, ami azzal jár, hogy több hulladék keletkezik. Ezen anyagok feldolgozása és újrahasznosítása további feladatokat jelent.
Figyelembe kell vennünk azt is, hogy az ónkohászat, illetve ónfeldolgozáson kívüli tevékenységből származó óntartalmú hulladékok között említésre méltó nagyságrenddel van jelen a forrasztási ónhulladék is.

 

Többek között ezt a technológiát is figyelembe véve elmondhatjuk, ha tudatosan kezeljük nem használt vagy tönkre ment elektronikai berendezéseinket, jelentős mértékű kizsákmányolásnak is elejét vehetjük és visszaforgathatjuk az alkatrészeket a körfolyamatokba!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments