Elektronikai hulladék: Egy világméretű probléma

Miért okoz olyan nagy problémát napjainkban az elektronikai hulladék? A cikkből megtudod az ewaste.hu álláspontját.

A technológia rohamos fejlődése, és az elektronikában egyre fokozódó verseny miatt berendezéseink tömegcikkekké váltak.  A régi mosógépeinket lecseréljük olyan készülékekre amelyek nemcsak időt takarítanak meg nekünk hanem csökkentik az energiaköltségeinket is.

Egyre olcsóbban egyre látványosabbá és élvezhetőbbé válik az otthoni szórakozás a nagy képernyős televízió, a DVD-lejátszó,  a hi-fi berendezés által. Egyre nagyobb kapacitású számítógépeket tudunk megvásárolni ugyanazért a pénzért. Rengeteg specifikus készülék kerül a piacra amiknek a cseréje már olcsóbb mint a javítása.

De mi történik a régi elhasznált eszközökkel, és a megunt gépekkel?

 

A tájékoztatás hiánya miatt az emberek többsége nincs is tisztában azzal hogy mennyire káros a környezetre például egy szemétdombra kerülő televízió-képcső, melynek körülbelül 25%-a ólom. 

Ugyanez a helyzet gyakorlatilag minden egyes elektronikai eszközünkkel.

Éppen emiatt rengeteg elektronikai hulladék kerül az utak mellé, vagy egyszerűen a kukába.

Elektronikai hulladék gyűjtése

Találhatóak már nagyobb  bevásárlóközpontokban gyűjtőhelyek, ahová leadhatjuk például az elhasználódott elemeinket, vagy eszközeinket, de ez nem nyújt igazi megoldást a háztartásokban felhalmozódott régi tévék elromlott hűtőszekrények és megannyi elektronikai hulladék problémájára.

Tehát ezek maradnak a háztartásokban, halmozódnak a padláson vagy a kamrában, de előbb utóbb  kikerülnek a szemétdombra (rosszabb esetben az út mellé).

Mi a célunk?

Az imént felsorolt problémákra működő és gazdaságos megoldást találni. Ezen az oldalon példákat, megvalósítható megoldásokat fogsz találni.

Célunk, hogy az újrahasznosítás valóban újrahasznosítás legyen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments