Elektronikai hulladék: Egy világméretű probléma

elektronikai hulladékgyűjtés

Miért okoz olyan nagy problémát napjainkban az elektronikai hulladék? A cikkből megtudod az ewaste.hu álláspontját.

A technológia rohamos fejlődése, és az elektronikában egyre fokozódó verseny miatt berendezéseink tömegcikkekké váltak.  A régi mosógépeinket lecseréljük olyan készülékekre amelyek nemcsak időt takarítanak meg nekünk hanem csökkentik az energiaköltségeinket is.

Egyre olcsóbban egyre látványosabbá és élvezhetőbbé válik az otthoni szórakozás a nagy képernyős televízió, a DVD-lejátszó,  a hi-fi berendezés által. Egyre nagyobb kapacitású számítógépeket tudunk megvásárolni ugyanazért a pénzért. Rengeteg specifikus készülék kerül a piacra amiknek a cseréje már olcsóbb mint a javítása.

De mi történik a régi elhasznált eszközökkel, és a megunt gépekkel?

 

A tájékoztatás hiánya miatt az emberek többsége nincs is tisztában azzal hogy mennyire káros a környezetre például egy szemétdombra kerülő televízió-képcső, melynek körülbelül 25%-a ólom. 

Ugyanez a helyzet gyakorlatilag minden egyes elektronikai eszközünkkel.

Éppen emiatt rengeteg elektronikai hulladék kerül az utak mellé, vagy egyszerűen a kukába.

Elektronikai hulladék gyűjtése

Találhatóak már nagyobb  bevásárlóközpontokban gyűjtőhelyek, ahová leadhatjuk például az elhasználódott elemeinket, vagy eszközeinket, de ez nem nyújt igazi megoldást a háztartásokban felhalmozódott régi tévék elromlott hűtőszekrények és megannyi elektronikai hulladék problémájára.

Tehát ezek maradnak a háztartásokban, halmozódnak a padláson vagy a kamrában, de előbb utóbb  kikerülnek a szemétdombra (rosszabb esetben az út mellé).

Mi a célunk?

Az imént felsorolt problémákra működő és gazdaságos megoldást találni. Ezen az oldalon példákat, megvalósítható megoldásokat fogsz találni.

Célunk, hogy az újrahasznosítás valóban újrahasznosítás legyen.

Szólj hozzá!

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Visszajelzés