Wifi kamera házilag elavult telefonból, tabletből

Ebben a cikkemben azt mutatom meg, hogy hogy születik wifi kamera az elavult telefonodból vagy tabletedből egyetlen alkalmazás segítségével.

A már használható szintet képviselő okos otthon rendszerek ára jelentősen csökkent, és most már egészen korrekt áron lehet wifi kamerát is vásárolni. Vannak azonban helyzetek, amikor ez nem fér bele a helyzetbe, vagy egyszerűen csak nem annyira magas prioritású a dolog, hogy több tízezer forintnyi kiadást megérjen.

Ilyen esetben jöhet jól a következő megoldás. Nem tökéletes, de a célnak megfelelhet.

Ami kell hozzá

 1. Egy régi Androidos telefon vagy egy tablet.
 2. Egy … nevű szoftver a Google Playről.
 3. Egy számítógép vagy telefon, ami ugyanarra a wifi hálózatra csatlakozik.

Fontos megjegyzés a házi wifi kamera kapcsán

Mivel ez az app képeket készít az életteredről és a Google Playről van szó, nem árt óvatosan kezelni, még ha amúgy tisztának is tűnik. Személy szerint nem javaslom, hogy bármi ilyen jellegű szoftvert közvetlen netkapcsolattal rendelkező eszközzel használj.

Ilyen tabletet használtam

A teszthez a jó öreg Samsung Galaxy Tab2 7.0-mat használtam, ami 2012-ben egy korrekt gépnek számított. Specifikáció (GSMArena):

 • Android 4.1.2
 • hátlapi kamera: 3 megapixel
 • chipset: TI OMAP 4430
 • processzor: 2 x 1.0 GHz
 • ram: 1 gigabájt
 • tárhely: 8 gigabájt
 • wifi + bluetooth + SIM (3G)

A wifi kamera app telepítése és használata

Első lépésként telepítsd az IP Webcam nevű appot a Google Play áruházból. Az ingyenes változatban lesznek hirdetések is. Miután elindítottad, egy szép hosszú menüt láthatsz.

Egészen okos programról van szó, néhány példa a lehetőségekből:

 • képes videó, hang és képek rögzítésére,
 • pl. kódolás, bitráta, képkockaszám beállítása,
 • rendelkezik mozgásérzékelő funkcióval (ezt még nem teszteltem),
 • számos felbontásból választhatunk, de van például fehéregyensúly állítás is,
 • adatokat naplóz, pl. állapot, események időpontjai,
 • dátum videóba ágyazása
 • felhasználónév és jelszó beállítása

Használat előtt mindenféleképpen állítsd be egy felhasználónevet, jelszót és egy portot. Alapból a 8080-ast használja. A felhasználónév és jelszó beállításánál megadhatod, hogy milyen funkciók legyenek így elérhetőek. Miután végeztél a beállításokkal, görgess le és indítsd el a stream szervert a „Start server” opcióra bökve. (Az se árt, ha közben csatlakozol egy hálózatra.)

ip kamera házilag

Használat

Miután elindítottad a szervert, írd be a böngészőbe a wifi kamera kijelzőjén található ip címet a porttal együtt. Add meg a felhasználónevet, a jelszót és már benn is vagy az egyszerű megjelenésű kezelőfelületen.

Itt egy csomó távvezérlési lehetőséget találhatsz, illetve kiválaszhatod, hogy milyen codecet használjon a böngésző az audio és a video stream lejátszására. Távolról képeket és videókat is rögzíthetsz, illetve menedzselheted a felvételeket.

wifi kamera házilag böngésző 1
wifi kamera házilag 2 böngésző
és lőn 640×480-as stream!
3.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Balogh Károly
Balogh Károly
3 éve

Hali!
Segítene valaki abban, hogy egy másik telóról, hogyan tudok rácsatlakozni, a már beállított kamerára?

zoli
Admin
3 éve
Reply to  Balogh Károly

Szia!
A cikk végén lévő Használat szekcióban megtalálod a választ. A kijelzőként használt gép/telefon böngészőjébe kell beírni a kamera címét. Ez a cím ki van írva a kijelzőre ha fut a kamera szervered és valahogy így néz ki: https://192.168.?.?:8080 Ha ezt az oldalt betöltötted akkor csak meg kell adnod a kamerában megadott felhasználónevet és jelszót

Várkonyi András
Várkonyi András
7 hónapja

Sajna tényleg csak ha ua. a hálózaton vagy akkor működik. Ha már más internetkapcsolaton vagy nem! Ezt írja a cikk is, de a dőlt betűs zárójeles megjegyzés mást mond!

Van rá megoldás?

zoli
Admin
7 hónapja

A dőlt betűs megjegyzés csak arra utal, hogy indítás előtt csatlakozni kell egy hálózatra, legyen az saját vagy bármilyen wifi. Ettől függetlenül a megtekintéshez ugyanarra a hálózatra kell csatlakozni mint a kamera.
Ha biztonságosan van beállítva a kamera és a jelszó is elég erős hozzá valamint a router is engedi a beállított portot akkor a router publikus IP címén keresztül el lehet érni. https://whatismyipaddress.com/