Olcsó laptop tuning: a második tákolómaraton

Az új mobilnet előfizetésemnek köszönhetően a szövegírást egy kicsit nomádabb, változatosabb körülmények között végezhetem. A vándorlás ad egy kis lendületet, viszont az apró kijelző és a billentyűzet egyre kényelmetlenebbé vált, szükségem volt egy másodlagos gépre. Olyan olcsó laptop kellett, ami alsókategóriás teljesítménnyel, viszont full billentyűzettel és legalább 15″-ös kijelzővel rendelkezik. A pár hónappal előtt nálam landolt és sokat szidott BenQ Joybook A53 lett a második laptop tuning áldozata.

Az olcsó laptop alap specifikációi

A Benq Joybook A53 papíron hozza egy 2008-as alsó középkategóriás laptop szintjét.

Benq A53, egy olcsó laptop
 • Processzor: Intel T2330 (2 x 1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB)
 • RAM: 2+1 GB DDR2 @ 667 MHz
 • HDD: Seagate Momentus (256 GB tárhely, 5400 RPM)
 • kijelző: 15,6″ (1280×800, fényes, korrekt színek)
 • súly: állítólag 2,12 kiló
 • majdnem teljes méretű billentyűzet
 • 3x USB 2.0, optikai meghajtó, webkamera
 • egy órás akksi
 • chipset: SIS M672
 • GPU: Mirage 3+

Igen, az utolsó két sorral van probléma.

Feladatok

Ezekre volt szükségem:

 • Opera böngésző 5 ablakkal elviselhetően fusson rajta (itt sokat használom az Opera Flowt, ami egy felhő alapú jegyzettömb)
 • 360p/480p Youtube lejátszás (a forrásanyagokat általában úgyis csak hallgatom)
 • elviselhető rendszersebesség
 • 1 óra akksi és normális méretű kezelőszervek
 • biztonságos, modern operációs rendszer (mindent felhőből végzek)

Előélet és ismert problémák

Maga a gép az elmúlt sok-sok évet egyszerű családi laptopként töltötte 32 bites operációs rendszerekkel. Egyszerű hétköznapi feladatokra sokáig megfelelt, azonban a Windows XP nyugdíjba vonulásával gyorsan fel is bukkantak a problémák, ugyanis a gép csak részlegesen támogatja a Windows Vista utáni rendszereket…

Intel Pentium Dual-Core

Operációs rendszerek

Windows XP alatt a géppel nincs baj. Stabilan teszi a dolgát, a rendszer sebessége is rendben van, minden működik rajta. Windows Vista alatt szintén nem volt gond.

A probléma Windows 7-nél kezdődik. A SIS M672/Mirage 3+ chipset/gpu driver telepítésével első alkalommal sok időt kellett elvesztegetnem, de végül sikerült. A hangkártya viszont bukta: bármit is csinálok vele, bármilyen verziójú drivert telepítek, recseg. Semmi gond magával az eszközzel, egyszerűen csak rossz a REALTEK meghajtóprogramja…

Bevallom őszintén, ezt évekkel ezelőtt benéztem a gépnél, azt hittem hardveres hiba. Akkor a gép kapott egy apró kínai USB-s hangkártyát.

Lehetséges megoldások

Két opció maradt: a Linux, ami alatt normálisan ment a hangkártya, vagy a bluetooth dongle – vezetéknélküli fejhallgató kombó, amit amúgy is gyakran használok mostanában.

bluetooth dongle

A Linux irány is gyors bukó lett, ugyanis a Mirage 3+ nem rendelkezik hivatalos támogatással a platformon. A házilag készített driver működik ugyan, de csak nagyjából az Ubuntu 14.04-es változatából származó rendszerekig. További gond, hogy így ráadásul még nagyon lassú is a gép.

A Windows 7 bites irány kicsit tovább húzta, de azt is el kellett vetnem. Naprakészre frissítve a 2009-ből származó operációs rendszer pokolian lassú a gépen, ráadásul folyamatosan kék halált dobott a bluetooth fejhallgató telepítése közben. A megoldás aztán nem várt helyről jött, de erről lentebb.

Hardver

A szoftveres marhaságot leszámítva a gép működött, viszont volt (van) két hibája. Az első gond, hogy a touchpad őrületesen rossz. Bénán érzékel, kényelmetlen, ráadásul a gombjait is nagyon nagy erővel kell megnyomni. Újkorában jobb lehetett a helyzet.

A másik gond a billentyűzettel volt: az O gomb folyamatosan beragadt. Megpróbáltam kicserélni alatta a gumiharangot, azonban a cserére szánt gumiharangot sikerült elszakítanom. (Le volt ragasztva és a ragasztó erősebb volt a guminál.) Bénázás helyett végül egy halott IBM Thinkpadből bontott gumiharangot tettem be, ami meglepő módon jó. Néhányszor helyre kellett pofozni korábban, de most már hónapok óta tökéletesen működik.

Benq A53 touchpad

Hadd dicsérjem egy kicsit a Windows 8.1-et!

Az első gondolatom az volt, hogy megpróbálom egy Windows 10-et felerőltetni a gépre, viszont a Mirage 3+ / SiS chipset drivere elvileg csak a 1511 verzióig támogatott. Nem hullattam könnyeket, nem szeretem a Windows 10-et.

Aztán megpróbáltam egy Windows 8.1-et, mert azzal eddig meglepően jó tapasztalataim voltak. Oké, az UX totális katasztrófa, viszont naprakészre frissítve nálam mindig betonstabilnak bizonyult és a sebessége is rendben volt mindig.

Lőn csoda: a Windows XP… Vista SiS chipset driver települt, a rendszer lefrissült, minden rendben volt. Persze a szokás az szokás, egyszer össze kellett omlania a rendszerkomponensnek, de ezt csak a kikapcsolt – visszakapcsolt kijelző miatt tette. Ezt kilőttem és beállítottam egy képernyővédőt, azóta gyönyörűen megy a gép. Gyors és stabil a rendszer.

Persze a hangkártya még mindig pattog, viszont legalább a bluetooth fejhallgató rendben működik.

"csendélet"

Olcsó számítógép alkatrészek

Olcsó processzor ebben a kategóriában másodperceken belül található manapság. A T-szériás Core Duo, Pentium DualCore és Core2Duo processzorok fillérekért mennek, legyen szó Vateráról, Hardverapróról, vagy akár Ebayről.

A választás egy T7100-ra esett, mivel erősebb ugyan a T2330-nál, viszont órajele nem sokkal magasabb. (Az előző írás tárgyánál azért voltak bajok a hőmérsékletnél a cserekor.) Kicsit reszponzívabb feladatvégzést vártam, illetve azt, hogy nem áll be annyira a rendszer túlterhelés esetén. Ennél a típusnál különösen pozitív élmény a szerelés: csupán ki kell szedni a rögzítőcsavarokat, lepattintani két műanyag elemet, és a hátsó fedőlap óvatos elforgatásával máris hozzá lehet férni mindenhez. A hátlap teljes leszedéséhez ki kell húzni egy csatlakozót a helyéről, szóval ha ilyen gépet szerelsz, lassan húzd el a lapot a gép aljától!

SSD végül nem került bele, mert a friss 32 bites Windows 8.1 szép reakcióidőket hozott munka közben. Nem gyors a gép, de stabil és használható: egy kvázi okos monitor esetén ez már bőven elég.

Amennyiben a későbbiekben lecserélem a merevlemezt egy olcsó SSD-re, frissítem a cikket!

intel t7100

Eredmény és kompromisszumok

T kolléga valószínűleg indított volna egy Intel Burntestet a gépen, én ezt azért kihagytam.

Leszámítva, hogy önállóan nincs hangja, a gép kiválóan teljesít. Böngészésnél van némi várakozási idő, de használható a gép. Sok böngészőlap megnyitása esetén rendesen tud izzadni a processzor, viszont a memóriahasználat rendben, ideiglenes túlterhelések sem fordulnak elő. A processzorhűtő néha durván rákapcsol, de 70 foknál mintha elvágták volna, nem melegszik tovább. Ezt különösen jó dolognak tartom, a T-szériás Intel processzorok hőmérsékleteit sose szerettem figyelni. A rendszer nagyon stabil, reszponzív, kiválóan használható. Játszani persze továbbra sem fogok rajta, erre a Mirage 3+ alkalmatlan.

A frissítés is megy, ami külön pozitívum, hiszen a Windows 8.1 kiterjesztett támogatása 2023-ig tart. Addig meg csak meggazdagszom már… bár akkor is ilyen gépekkel fogok szórakozni.

Olcsó laptop tuning konklúzió

Egy ilyen olcsó laptop nem igazán lehet már teljes értékű gép napjainkban a médiafogyasztás erőforrásigényei miatt, viszont apróbb feladatokhoz még ideális lehet. Igazából alapszinten lehet vele netezni, ami azért egy 11 éves géptől nem rossz.

az olcsó laptop belseje
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments