Ez jött márciusban

Ez a hónap sem múlt el érdekes beszerzések nélkül: jött két barkácsolós használt laptop, ismerkedtem a szoftver-újrahasznosítással és jött egy új egér is.

Az egész notebook vásárlás úgy indult, hogy akartunk egy kisebb teljesítményű céges szervert, amelyen apróbb webcuccokat futtattunk volna virtuális gépek segítségével. Úgy számoltam, hogy három giga memória és egy random kétmagos processzor nagyjából elég is lesz a céljainkra. Nem időfüggő projektről van szó, ezért lassan jöttek össze az alkatrészek, csak aztán sajnos rövid időn belül kiderült, hogy a home office által elfogyasztott havi árammennyiség kicsit durvább lesz a kelleténél. Közben felmerült egy újabb feladatkör is, ami szintén minimális erőforrást igényelne, viszont előnyös hozzá 0-24-en keresztül futtatni a gépet.

Új koncepció kellett.

Mivel amúgy is szeretem az egyedi és újrahasznosításon alapuló megoldásokat, úgy döntöttem, hogy a H kollégától jött, elhalálozott Zenith Z100-as gépbe fogok szerelni valamilyen bontott laptopot. A törött kijelzős, sérült házzal rendelkező Core2-es használt laptopok olcsón mennek, de már elegendő teljesítményt lehet belőlük kicsikarni (persze egy félkilós réztömbbel ki kell egészíteni a hűtésüket, khm). Kiment a hirdetés, mely szerint törött/hiányó kijelzős lapost keresek opcionális töltővel, processzor, ram és merevlemez nélkül. Csak 478-as foglalatú gépet akartam venni, mivel a nyakamon maradt egy csomó Core2-es processzor a HP 530-as tesztből, amit nem nagyon tudok eladni. Meglepő módon néhány órán belül már mindkét felületen intéztem a két remek ajánlat részleteit, természetesen mindkettő totál más gép volt, mint ami az eredeti tervben szerepelt.

Lenovo Thinkpad T400

A T400 teljes konfigban jött, csak a kijelző invertere rossz. Kicsit még sajnálom is megbontani ezt a leharcolt, de amúgy még mindig használható állapotban lévő gépet, de úgy tűnik, kisebb csoda folytán a lojális és kitartó HP 530-asom még egy ideig húzni fogja. Mennyibe került a laptop? 10 ezer forintot fizettem érte, megérte.

Egyébként teljes konfigban jött a gép: 160-as vinyó, P8400-as processzor és négy giga DDR3, plusz van hozzá töltő is. A ház ép, a billentyűzetből egy billenytű hiányzik. Az inverteres sem döglött teljesen, csak csíkos vele a kijelző, de nem szórakozom vele. Külön öröm, hogy csak pár helyen kell megfúrni a Zenith házát, mivel a 14 colos gép tökéletesen elfér benne elfordítva.

lenovo t400

Acer 5538G

Eszem ágában sem volt AMD-s gépet venni, viszont az L310-es processzor az aprócska teljesítményt aprócska TDP-vel kompenzálja. A lényeg a két mag, nem a teljesítmény, ráadásul ennek DDR2-es memóriafoglalata van. Mennyibe került a laptop? Postával együtt hatezer forintért jött a törött kijelzőjétől megszabadított, enyhén sérült házú gép, amit az eladó igényesen tesztelt is, mielőtt feladta volna. Gyönyörűen megy a cucc, ráadásul fel tudtam hozzá használni a fiókomban porosodó univerzális tápomat is (amit természetesen cserélni fogok egy normálisra, nem kell idegeskedni). Úgy érzem, jó vétel volt.

acer 5538g

Laptop hűtő

Sok laptop hűtő állvány volt már a közelemben és nem igazán szerettem meg őket. Sokszor előfordul, hogy a vásárló olyat szerez be, amelynek a ventillátorai köszönőviszonyban sincsenek a laptop hűtőnyílásaival és gyakorlatilag csak az alsó műanyagfelületre nyomják a levegőt, ráadásul sokan azt hiszik, hogy a lap használata kiváltja az évente szükséges takarításos – újrapasztázásos szervízes karbantartást. Van egyébként itthon egy egészen hatásos darab, az viszont kicsi és nem elég masszív, hogy billegésmentesen meg tudjon tartani egy normális méretű 15 colos laptopot.

Ebayen való böngészés közben találtam ezt a filléres összecsukható csodát. A ventillátorok nem túl erősek és a kidolgozása sem szép, viszont a HP 530-am enyhén barbár moddolását követően már eredményesen tudja hűteni az IGP-t és a tüzelésre hajlamos wifi modulját. A megváltozott légmozgás miatt a processzor gyakrabban dolgozik 60 fok környékén, viszont a chipset ritkábban éri el a 65 fokos hőmérsékletet (ami hosszabb távon fagyást okoz nála). Erről majd lesz cikk a jövőben.

Amúgy maga a hűtő nagyon könnyű, eléggé rugalmas, ráadásul meglepően sok levegőt tud a gépbe juttatni (első ránézésre elég béna kialakításúnak tűnik). Az egyetlen hátránya, hogy néha hangosabb a kelleténél és csak kicsit tud javítani a hőhelyzeten. Hát igen, a hobbiprojektek…

Egér

…folytatódott a tökéletes egér utáni kutatásom is. Árkategóriától függetlenül megutálom minden egeremet egy idő után, úgyhogy most kíváncsiságból az olcsó kínai Ebayes cuccok között kezdtem el nézelődni. A miniatűr laptopegér egészen kényelmes, egyedül a görgőjével kattintani nehézkes. Megérte a hatszáz forintot.

egér
Indokolatlan macska

Újrahasznosított Windows 7 licensz

Az egyik dolog, amit utáltam rendszergazdaként, hogy a felhasználók jelentős része képtelen megérteni a tört és legális szoftver közötti különbséget. Az Ebayen rengeteg olyan operációs rendszer licensz kapható, amelyeket eredetileg OEM gépekkel együtt adtak el, viszont sosem aktiválták őket. Ezek igazából a szürke 50 árnyalatát képviselik legalitás szempontjából, cserébe legalább olcsók és tisztábbak a mindenféle biztonsági veszélyt jelentő, meg egyébként is illegális aktivátoroknál. Mennyibe került a Windows 7? Kétezer forintot fizettem a Professionalért, de kaptam eredetiséget igazoló matricát is, illetve egy korrekt módon kiállított számlát is. Aktiváláskor teljesen jól működött a cucc, úgyhogy szerintem 2020-ig rendben leszek vele (egyébként ez is géphez kötött licensz).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments