Ha sajnálod a pénzt a jó munkaeszközre, szívni fogsz..

A jó informatikai eszköz nem olcsó, hanem költséghatékony.

Mik voltak a körülmények?

Képzeld el, hogy vállalkozást indítasz! Kell egy hordozható számítógép az adminisztrációhoz, koordináláshoz, kommunikációhoz és munkavégzéshez, viszont semmiféle luxust nem engedhetsz meg magadnak. És hibát sem.

 

Képzeld el, hogy burnoutközeli rendszergazda vagy! Felhagysz a szakmáddal, legfeljebb konzultálni mész, meg szövegírásokat és adminisztrációt vállalsz. Sokat utazol, rengeteget írsz, adatot gyűjtesz, elemzel, levelezel. De a kezdeti időszakban aprócska a költségvetésed.

 

Képzeld el, hogy csóró diák vagy! Kevés helyed van, órákra kell járni, hordozható eszközre van szükséged. A suli mellett végzett melóból viszont fenn kell tartanod az albérletet/fizetned a koleszt, a ruhákat, a kaját és a jegyzeteket. Szűkös a kereted.

Milyen használt laptopok közül válogathattam?

Nézzük meg, hogy milyen laptopokat vásárolhatsz mondjuk legfeljebb 80 ezer forintig! Ez már azért magasabb összeg, viszont így végig tudjuk nézni a laptopválaszték legalsó szegmensét is.

 

Lőjük be a specifikációt a legalapvetőbbre, amire ma már szükség van:

 • két magos, 64 bites processzor
 • 2 giga memória
 • 40-80 gigás merevlemez

Használt laptopok kéz alól 20 ezer körül

Gyorsan átfutva a használt piacot láthatod, hogy már akár 20 ezer forint alatt is hozzájuthatsz egy ilyen géphez, viszont sok-sok tényezőt figyelembe kell venned, ha ennyire szűkös a költségvetésed.

 

Ebben az árkategóriában leginkább 10 éves körüli kétmagos gépeket találhatsz, ha pedig jó akkumulátor kell, akkor még 10 ezer forinttal minimum számolnod kell.

 

Operációs rendszer terén leginkább két választásod lesz:

 • magasabb kompatibilitási szinttel rendelkező gépeknél lehet Linuxod, ami ingyenes és korrekt sebességű
 • vagy Windows 10, ami még használtan is drága, csak SSD-n elviselhető sebességű (ami megint minimum 10 ezer forintos kiadás) és még akkor is lehet lomha
 • a korlátozottabb gépeknél pedig marad a jó öreg Windows 7, ami szintén nem gyors

 

Azt a koncepciót légy szíves felejtsd el, hogy feltetetsz rá valami tört szart! Régebbi gépekre Windows 10 helyett ezerszer jobb, megbízhatóbb és könnyebben használható Linux alternatívák vannak, a Windows 7 pedig a közelgő kifutási idő miatt kemény 3 ezer forintért beszerezhető Ebayről tisztán.

hp530 laptop bontása
bty

 

A minden funkciót ellátó LibreOffice szintén ingyenes minden platformra. Vállalkozás esetén a jogszerű vírusirtókért biztosan fizetned kell, még egy plusz pont a Linuxnak.

 

Ha ilyen olcsó gépet veszel, akkor fontos figyelembe venned, hogy Magyarországon a felhasználók legnagyobb többségének fogalma sincs az általános karbantartásról, azaz a laptop belsejének tisztításáról és a hűtőpaszta cseréjéről. Nézz utána, hogy a processzor és a videokártya mennyire hajlamos a melegedésre, mert egy megdöglés határán lévő alaplappal gyorsan bukhatod a pénzedet!

 

40-60 ezer forint

Ez az a szint, amikor a választék kibővül a használt üzleti (business) kategóriás gépekkel is. Ezek a gépeket a gyártók vállalati és ipari felhasználásra szánják, azaz korrekt teljesítmény mellett sokkal megbízhatóbb, strapabíróbb kialakítást nyújtanak, mint a fogyasztói papírnehezékek.

 

40 ezer forint körül még valószínűleg valamilyen régebbi konstrukciójú kétmagos processzort találsz, 60 körül viszont már első-második generációs i3, vagy akár i5 is belefér. Nem ritka, ha a forgalmazó jó áron akkumulátorokat is tart raktáron (vagy eleve azokkal árulja a gépeket).

 

Hiába 8-10 éves gépek, megbízhatónak tervezték őket, ráadásul bolttól függően alapcsomagban akár 1 év garanciát is kaphatsz. A grafikus vezérlőik kapcsán azonban fontos tudnod, hogy bár számok szempontjából gyakran hasonlítanak/megegyeznek a hétköznapi videokártyákkal, tervezőprogramok és hasonló eszközök futtatására vannak optimalizálva (hardveresen és szoftveresen egyaránt).

 

A boltok, szupermarketek polcain már találsz alacsony fogyasztású processzorral meghajtott, kevés RAM-mal és még kevesebb jó minőségű műanyaggal rendelkező netbookszerűségeket is.

 

60-80 ezer forint

Itt már tényleg komoly a mozgástered, mert vehetsz:

 • kisebb teljesítményű üzleti kategóriás gépet kiterjesztett garanciaidővel.
 • nagyobb teljesítmény üzleti kategóriás gépet standard garanciával.
 • sokéves high-end gépet kéz alól (amit nem ajánlok)
 • alsókategóriás, olcsó új cuccot is, ami már tud nyújtani egy használható teljesítményt (meg pocsék kijelzőt és gyönge műanyagokat, touchpadet), viszont tiszta bolti garanciát (általában két év).

Miért ezt a használt laptopot vettem meg?

Egy évvel ezelőtt belevágtam én is ebbe a dologba, méghozzá a húszezres kategória környékét becélozva.

Miért jó gép a jó gép?

Mondom, hogy nekem mit jelent a jó gép:

 • megbízható
 • szövegíráshoz és néhány lapos böngészéshez elegendő teljesítménnyel bír (lásd a fentebbi specifikációt, aminél neked tuti több kell)
 • kényelmes a billentyűzete
 • merev touchpadje van, mert a hordozható eszközt hordozás közben is használni kell
 • olcsón fenntartható
 • elég strapabíró a buszozáshoz (hordozható, hordozható, hordozható…)

Miért a HP 530?

Az adott HP 530 egy csinos hölgyismerősnél szolgált 10 évet, majd 10 ezer forintért vettem meg tőle. Akksi és vinyó hulla, processzor egymagos Celeron, töltő picit sérült, de használható…

 

Hogy miért vettem meg? Az 530-at a HP mérnökei egyértelműen alsókategóriás gépnek tervezték, viszont érdekes módon bőven hagytak lehetőségeket a bővítésére. A chipset nem csak kétmagos CoreDuokat, hanem Core2Duokat is lekezel és a memóriája is 4 gigabájtig bővíthető.

 

A gép maga rendkívül strapabíró és masszív kialakítású, kijelzője elviselhető fényerejű, billentyűzete kényelmes, a touchpad pedig még rázós úton is használható.

 

Kapott egy akksit és egy használt merevlemezt 13 ezer forintért, egy Xubuntut (később egy Linux Mintet) ingyen, illetve az itthoni készleteimből egy T7200-as kétmagos processzort, illetve egy két gigás DDR2 memóriamodult. Később a T7200-as helyére egy T5200 került, mivel sokalltam a hetven fokra felszaladó hőmérsékletet. Minden rendben ment pár hónapig…

Mi a gond?

Most jön a tanulság, ugyanis a gép a nem megfelelő processzor miatt folyamatosan túlmelegszik és állóra fagy. A T7200 után volt még két másik CPU is a gépben, végül úgy nézett ki, hogy a T5200 beválik, de ez is csak egy ideig tartott.

 

Van egy TDP nevű érték, amelyet meg szoktak adni a processzorok adatlapján. Azt jelenti, hogy Thermal Dissipation Power és az becsülhető meg belőle, hogy az adott eszköz mennyire fog melegedni. Konkrétan számértékeket nem lehet levonni belőle, de becslés szinten nagyon jól tud jönni, ha be akarod lőni a hűtőt, illetve a fogyasztást.

 

A gép legnagyobb problémája (és ami miatt soha, senkinek nem javaslom a laptopjában való procicserét) az az, hogy a fogyasztói kategóriában éppen csak a határra lövik be a hűtőrendszereket. A HP 530 névleg tök jól bírná az erősebb procikat és hiába van hasonló TDP értéke mindnek (az eredetinél 30W van megjelölve, a T7200-nál és a T5200-nál 34W az eltérő órajel és FSB ellenére is), a két magosak szignifikánsabb nagyobb mértékű hőt adnak le, mint a diétás egymagos CPU.

 

A szerencsém az, hogy folyamatos netkapcsolattal és böngészőben használt Google Drive-val dolgozom, így álló fagyás esetén sincs adatvesztés, ez viszont olyasmi, amit neked már biztosan nem férne bele.

 

Szóval vegyél megbízható eszközt, ne olcsót!

 

(Mivel a helyzet nem romolhat, visszakapta az erősebb procit, átalakítottam az alját és szereztem hozzá egy nagyjából hatásos extra hűtőlapot. Így a hőmérsékletre folyamatosan ügyelve kibírja az akksi körülbelül 70 perces kapacitását fagyás nélkül, viszont ez gondolom szerinted sem túlságosan jó kompromisszum).

 

Mi lesz az utódja?

Maradok a használt gépeknél, most egy Dell Latitude 6420 van kinézve.

 

60 ezer forintért ez jár:

 • 1 év garancia
 • a hordozhatóságot segítő 14 colos kijelző,
 • ránézésre jó billentyűzet
 • korrekt akksi
 • 4 giga DDR3 RAM
 • másodgenerációs i5 processzor
 • integrált VGA

 

Azért olvastam a tesztekben, hogy ez is tud melegedni, viszont szimpatikusnak tűnik az eszköz, ár-érték arányban pedig szerintem meggyőző.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments