Használt laptop – Erről a problémáról beszélnünk kell

Képzeld el a következő szitut: húszezer forintod van és használt laptop kell. Ha számítási teljesítményre gondolunk, akkor öt-hat évvel ezelőtt még talán meg lettél volna lőve az egy magos, halál lassú, elavult  kategóriával, manapság viszont kedvedre válogathatsz a számok és állapot tekintetében mai napig decens, használható laptopok között is. Csak aztán nagy eséllyel lábonlövöd majd magad a gyártói szemétség miatt.

 

Használt laptop olcsón? Biztos vagy benne?

Itt van előttem egy Benq Joybook A53. 2008-as, teljesen jó állapotú gép. Korához képest elviselhető teljesítményű, akksija is jó. El kéne adni, de vagy átverem a vevőt, vagy aprópénzért megy el. Egyik sem opció.

Egy billentyű volt rajta rossz, az kapott egy Thinkpad gumiharangot, most egész jól érzékel. Néha meg kell lökdösni a gombot, ha a harang elmozdul a jó pozícióból, majd megint lehet rajta gépelni párezer karaktert. Amúgy 32 bites Windows 7 alatt egész jól működik: lehet rajta netezni, doksikat szerkesztgetni…

Zenét hallgatni, videót nézni viszont nem, ugyanis recseg a hangszóró is, meg a hangkimenet is. Sem a Benq, sem a Realtek nem készített normális, testreszabott drivert a géphez, így marad a kifutott XP vagy Vista redmondi alternatívának.

 

Fontos tényező: a gép 2008-as. A Windows 7 2009-es.

 

Már alapból eléggé ideges vagyok ettől a dologtól. Értem én, Benq, meg nem is felsőkategóriás a gép, de ez azért durva.

 

benq joybook a53 használt laptop

…és amitől eldurran az agyam

Semmi gond, legyen akkor Linux. Tudom, számodra ez a szó valószínűleg káromkodással ér fel. Hidd el, vannak felhasználóbarát, visszafogott teljesítmény igénnyel bíró változatok, amik pont a kispénzű vásárlóknak kedveznek. Lesz majd cikk erről a témáról is, ha lehiggadtam végre.

Úgy képzeld el ezeket, hogy a számítógép teljesítményű persze marad a régi, viszont az általa használt rendszer kevesebb megterhelő komponenssel rendelkezik. Ez a gyakorlatban a következőt jelenti:

  • óvatos használattal Linux alatt plusz tűzfal és vírusirtó nélkül is élni lehet
  • a visszafogott megjelenése grafikus felület kevésbé megterhelő a gép számára

Jópár régi gépet használtam már így munkára, semmi gond nem volt. Persze a netezés ettől függetlenül még mindig rendkívül megterhelő feladat marad egy gyöngébb gép számára, szóval fel kell készülni a kompromisszumokra.

A probléma ott van, hogy a chipset/videokártya/kiskutya gyártója sóher módon semmiféle támogatást nem nyújtott a Linux közösség irányába. A driver forráskódja nem nyílt, hivatalos támogatás nincs, marad az XP, a Vista és más semmi. A régi operációs rendszerek használata nem biztonságos, az újak támogatása viszont túlságosan hiányos a teljesértékű használathoz.

A chipset terén itt most éppen a SiS a hibás, de a hangkártya a Realtek bűne. Egyébként vannak hasonlóan katasztrofális VIA eszközök is.

 

Hangsúlyozom, a gép még mai napig használható volna a teljesítménye és állapota miatt.

 

Ugyanez a helyzet több milliónyi másik eszközzel is, ami aztán vagy újra lesz hasznosítva, vagy csak simán környezetszennyező szemét lesz belőle. A sóher gyártó kiad egy komponenst, minimális támogatással. Másik gyártó felhasználja, eladja… aztán hiába lenne még jó a gép, a szoftveres fejlődéssel egyre több kompatibilitási probléma jelentkezik, ami miatt az eszköz mehet majd a szemétbe. A felhasználót ez nem érdekli: újat vesz majd. Teljesítményben nem jobbat, gyakran minőségben sem. A kidobott eszköz a legjobb esetben legalább részben újrafeldolgozásra kerül. Szomorú.

 

Közösségi driver

Persze a Linux közösség rengeteg tagja próbálkozik az ilyen jellegű problémák elhárításával. Ha konkrét videokártya-problémáról van szó, akkor általában eljutnak addig, hogy van rendes felbontás és alapvető funkciók, talán valamennyi videolejátszás is. 3D támogatás, energiagazdálkodás? Kizárva.

A probléma az, hogy ezek a megoldások elavulnak, hiszen a Linuxok is fejlődnek. Folyamatos támogatás hiányában a következő verziókban már nem fognak működni, a régi verziójú operációs rendszerek pedig régi verziójú programokat fognak támogatni.

 

Szia, új böngésző, majd látjuk egymást a következő gépen.

 

Megoldás?

Bármennyire is hihetetlen, talán az “egy Windows mind felett” taktika segíthet azon, hogy a rákkeltő gyártói magatartás ellenére se kerüljenek a korosodó, de még használható eszközök a szemétdombra.

Bár … a folyamatos verziófrissítésekkel biztos kiesnek majd a régebbi eszközök illesztői. Meglátjuk.

 

Mi lesz a gép sorsa?

Ha a Windows 7 menne rajta rendesen, megvenném, viszont legalább nyolc hangkártyaillesztőn túl vagyok már, ami recsegett. Linux alatt persze szépen szól, normális felbontást viszont csak 2014-es verziókig tudok kihozni belőle, videolejátszás pedig akkor sincs… és modern böngészők se.

Szóval kérdéses.

Megpróbálok feltenni rá egy régebbi Linuxot, belőni a drivert, aztán lefrissítem: hátha így működőképes lesz. Szövegírásra, kutatásokhoz még éppen ideális lenne a kényelmes mérete miatt és még elegendő ereje miatt.

 

Ezekkel a problémás gépekkel találkoztam már

Benq Joybook A53: teljesen korrekt gép volna, viszont a chipset, videokártya és hangkártya miatt a kifutott Windows XP és Vista párosra van korlátozva a rendes működtetése.

Clevo M660SE: egy évig volt nálam, simán bírta az erősebb processzorokat, viszont a VIA chipset (pontosabban a VIA Chrome 9 GPU) csak Windows 7-ig volt támogatva. Teljesítmény terén még ma is elérne egy Atom-szerelt belépőkategóriát. Egy ideig használtam Linuxszal, videogyorsítás nem volt, de melózni tudtam rajta.

Acer One 571h: itt az Intel a hibás. Az Atom Z520 már a maga korában, 2009-ben is egy vicc volt, viszont egy kisebb teljesítményű Linuxszal szintén használható rendszer lenne… ha a GMA500-as grafikus vezérlőhöz kiadtak volna normális illesztőt. A közösségi megoldás nem tökéletes, a gép XP-hez van kötve. Futna ugyan rajta a Windows 7 is, viszont ennél még hétfő reggel is nagyobb teljesítményt ad le az agyam.

A gép akksija jó, a billentyűzete kényelmes, kijelzője gyönyörű: szövegírásra ideális lenne, hiszen még a Fujitsu P702-esemnél is kisebb. Marad az XP és a kompromisszumhalmaz.

Acer and HP
A bűnös cuki Acer netbook balra. Intel GMA 500, teljesítmény: 0, támogatás: 0.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments