Ha én gazdag lennék, akkor se kéne Apple – Szubjektív ömlengés a laptopválasztásáról

Amikor megkaptam a cikk specifikációját, csak annyi volt meghatározva, hogy “milyen laptopot vennél, ha nem lenne pénzügyi limit?” A mértéktartást és arany középutat szajkózó tudatos felhasználóként azért most jól meg vagyok lőve. Racionális laptopajánló következik.

Milyen laptopkategóriák léteznek?

Gyorsan vegyük át a laptopok kategóriáit! Kicsit szubjektív lesz, mivel a legtöbb hivatalos útmutató talán nem bontja őket szét.

Netbookok

Habár a kategória népszerűsége 2010 után csökkenni kezdett, mai napig megtalálhatók képviselőik a boltok és szupermarketek polcain. Tabletszerű specifikációkkal és általában elég gyönge műanyaggal rendelkező modern képviselőik általában pár tízezer forintba kerülnek.

Consumer / fogyasztói kategória

A legtöbb notebook, amivel a hétköznapokban találkozol, ide tartozik. Ezek a hétköznapi felhasználóknak szánt általános célú gépek. Hogy megfelelő teljesítményű eszközöket tudjanak előállítani, a gyártók gyakran az anyagminőségen, megbízhatóságon és a várható élettartamot nagyban befolyásoló hűtésen spórolnak – a felhasználók pedig nem igazán tanulnak a hibáikból.

Itt tényleg az a helyzet, hogy az arany középúttal jársz a legjobban: válassz inkább jobb anyagminőséget, közepes teljesítményt, az SSD-t és integrált videokártyát! Napi böngészés és feladatvégzés terén a visszafogott processzort bőven kompenzálni tudja egy SSD, a jobb anyagminőség miatt a gép bírja majd a mozgatást (tudod, azért hordozható), az integrált videokártya pedig növelheti az élettartamot… már ha nem játszol rajta, mert akkor úgyis megfőzöd.

 

Business kategória

Ezeket a gépeket vállalati célokra szánják, ezért specifikációjuk gyakran picit gyöngébb a consumer kategória tetejénél, viszont brutálisan masszív házba készülnek lejárati idő nélkül. Fontos figyelembe venned, hogy az üzleti notebookok dedikált grafikus vezérlőinek adatai sokszor egyeznek fogyasztói kategóriás testvéreikével, eltérő felépítésük és más szempontok szerint optimalizált drivereik miatt a hétköznapi alkalmazások terén, mint például a játékok, gyengébb teljesítményt nyújthatnak. Ezek az eszközök főként speciális célszoftverek, például tervezőprogramok futtatására vannak kihegyezve.

Jó mélyen a zsebedbe kell nyúlnod értük, de hűséges, megbízható munkaeszközként sokáig ki tudnak szolgálni megfelelő karbantartás mellett.

 

Strapagépek

A minap a kedvenc szervízemben járva láttam a pulton egy gyönyörű kis Panasonic CF-17-et. Mai szemmel nézve már talán kicsi a teljesítménye, viszont nem is ez volt a fő szempont a tervezésénél…

… hanem hogy kibírja a harmadik és negyedik világháborút is.

Ezek az eszközök rendkívül merev és strapabíró, gyakran gumírozott, ütésálló házzal készülnek. Billentyűzetük és kijelzőjük extra védelemmel van ellátva, általában a súlyuk és méretük is elég durva. Nagyon drágák, bizonyos munkakörökben azonban elegendhetetlen a beszerzésük.

 

Gamer gépek

Ezek a nagyteljesítményű laptopok arra vannak gyártva, hogy modern AAA-kategóriás játékokat tudjanak jó minőségben, problémamentesen futtatni (anélkül, hogy leégetnéd őket a fenébe).

 

Milyen laptopot nem ajánlok?

Nagyteljesítményű consumer gépek

Az erős processzor és az erős videokártya sok hőt termel, a consumer gép hűtése pedig szar. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy gamer gépet vegyenek játékra, ezért népszerűek azon felhasználók körében, akik azt hiszik, hogy ezeken modern AAA-címekkel lehet játszani.

Lehet játszani, csak nem érdemes. Mondom az okát:

  • a melegedés miatt a processzor elkezd visszavenni a gázból és lassulni kezd a gép, ami rontja a játékélményt
  • ránézésre lehet, hogy jók a specifikációk, de a mobil videokártyák jelentős része labdába se rúg az olcsóbb és megbízhatóbb asztali VGA-khoz képest
  • rövid időn belül úgyis lefüstölöd a gépet

 

Médialaptopok

Ugyanaz, mint az előző pontban. Szép nagy kijelző, jó erős processzor, videokártya… elkezdesz videót vágni rajta és már kész is a főzőlap. Vegyél használt asztalit, az talán megbízhatóbb.

 

Olcsó gamer laptop

Egy nagyteljesítményű notebook akkor fog sokáig megbízhatóan üzemelni, ha úgynevezett kétkörös hűtéssel rendelkezik (pontosabban jól megtervezett, hatékony hűtéssel). Külön egy kör a videokártyának, külön egy kör a processzornak…

Az alacsonyabb árú gamer gépekben gyakran csak egykörös hűtés található meg, ami csökkenti a teljesítményt és az élettartamot is. Nem hiszem, hogy egy menő festésért annyival több pénzt ki szeretnél adni.

 

Miért ilyen kemény a használt piac?

Nem véletlen, hogy ennyire fellendült Magyarországon a használt üzleti gépek iránt a kereslet. Ezek a hosszútávú használatra tervezett gépek még sokéves korukban is megfelelő teljesítménnyel bírnak alapfeladatokra, képességeik pedig általában túlmutatnak az azonos árú új consumer termékekén.

Persze fontos, hogy a vásárló tájékozódjon a garancia kapcsán! Mindig azt szoktam javasolni, hogy a garancia függvényében kell számolni a vételárral: 2 év garanciára egy 200 ezres kazánt, vagy 3 év garanciára egy 80 ezres középkategóriás öszvért? Nem mindegy.

 

Milyen laptopot vennék és miért?

Nehéz a választás. Gamer gépet nem szeretnék, mert harsányak, feltűnőek és maga a koncepció se tetszik. Apple cuccot biztos nem vennék, mert ha egy gyártó az alaplapra integrálja az SSD-t, az amatőr és/vagy pofátlan lehúzás, meg amúgy is: hol vannak a portok?

Milyen márkájú laptopot érdemes venni:

Valószínűleg Dell Latitude vagy XPS irányba mennék el, mert a gyártó termékeivel még a consumer kategóriában is elégedett voltam mindig. Esetleg HP. Ami biztos, hogy üzleti kategóriás gépet választanék. Még éppen kihasználhatóan jó teljesítménnyel, kiváló minőséggel.

 

Végszó

Cikkemben szubjektíven összefoglaltam a laptopok különböző kategóriái kapcsán a tapasztalataimat, véleményemet. Igyekeztem a sok rossz mellett rámutatni a jó dolgokra is, remélve, hogy segítek a választásban. Máshogy gondolod ezeket a dolgokat? Írj kommentet!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments