Az okos otthon, avagy a smart home haszna

Az okos otthon napjaink egyik népszerű technológiai iránya, ami rengeteg előnnyel járhat a felhasználók számára, akik hatékonyságra vágynak.

Mit jelent az okos otthon?

A klasszikus otthonautomatizálással ellentétben egy modern okos otthon sokkal rugalmasabb rendszert képvisel.

Lényegében olyan digitális eszközök rendszerét értjük alatta, amelyek egymással kommunikálva, központosított módon, távolról irányítva is képesek megkönnyíteni a tulajdonosuk rutinszerű feladatait.

Hatékonyabb energia- és erőforrásfelhasználás

Az okos otthon sokak számára a távvezérlés és a kényelem miatt szimpatikus, viszont érdemes figyelembe venni az energiafelhasználás hatékonyabbá tételével kapcsolatos lehetőségeket is.

Az okos eszközök jelentős része rendelkezik valamilyen energia és erőforrás felhasználással kapcsolatos statisztikai funkcióval, ráadásul ütemezhető is a működésük. A leghétköznapibb példát az okos villanykörték képviselik, amelyeknél beállítható, hogy mikor működjenek, illetve a fogyasztásuk is nyomon követhető a hozzájuk tartozó appon keresztül. De lehet szó fűtésről is, vagy például bizonyos eszközök esetében a vízfelhasználást is lehet mérni.

Hosszú távon jelentős megtakarításra tehet szert, ráadásul további előny, hogy ezek az eszközök folyamatosan fejlődnek, így a hatásfokuk is javul.

Kényelem és távvezérlés

Az okos otthon eszközeit az okostelefonodra telepített appokon keresztül irányíthatod, internetes kapcsolattal bárhonnan. Néhány példa:

Néhány koppintással már működésbe is lép az okos kávéfőző. Sőt, akár azt is ütemezheted, hogy mire kitámolyogsz reggel a konyhába, frissen lefőtt kávé várjon!

Az okos porszívó ütemezetten, vagy éppen parancsszóra felmos és takarít, neked pedig még navigálnod sem kell hozzá.

A beállított hőmérsékletnél bekapcsol a légkondi.

Hangvezérlésssel aktiválhatod a különböző funkciókat.

Ez csak néhány apróság, amire az okos otthon eszközei megoldást nyújtanak.

Az okos otthon és a biztonság

A smart eszközök arra is nagyon jók, hogy távollétedben felügyelni tud otthonodat. Mozgásérzékelőket és egyéb szenzorokat, például nyitásérzékelőket helyezhetsz el a házban és nyílászárókon.

Neten keresztül elérheted a kamerák felvételeit.

Különböző okos ütemezésekkel azt a látszatot keltheted, mintha lenne otthon valaki.

Kikapcsolhatod a bekapcsolva felejtett eszközöket.

Ráadásul rokkant vagy idősődő hozzátartozóid életminőségét is javíthatod a különböző érzékelőkkel, vagy egy életfunkciókat figyelő, elesésjelzővel ellátott okosórával.

Persze a rendszer csak akkor lesz igazán biztonságos, ha szoftveres oldalról is elvégezted a kötelezettségeidet.

Skálázható

Nem kell egyből a mélyvízbe ugranod egy hatalmas beruházással, hanem egyszerű, apró eszközökkel kezdve ismerkedhetsz meg a smart home témájával.

Első lépésként érdemes valamilyen praktikus eszközzel kezdenek, mondjuk egy okos villanykörtével, hangulatvilágítással, esetleg egy aktivitásmérővel. Ahogy ismerkedsz a témával, úgy fogod felfedezni az újabb és újabb lehetőségeket, és a pénztárcád vastagságához mérten tudod bővíteni rendszeredet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments