Mi a véleményed az okos otthon témájáról?

Az okos otthon napjaink egyik nagy tech trendje, sokan azonban szkeptikusak vele kapcsolatban. Luxustermékek? Valódi hasznot nyújtó eszközök? Drága, nem drága, bonyolult? A cég dolgozóitól kérdeztük meg a címben szereplő kérdést, itt olvashatod válaszainkat.

Menedzsment: az okos otthon egyszerű

Az okosotthon nem egy új dolog, ha a technikai mélységeit nézzük. Mindig is voltak próbálkozások az automatizálásra. Mostanra technikailag, úgy értem hardveresen és szoftveresen is éretté vált a világ arra hogy valóban egyszerűvé is váljon.

Az okosítást már nem feltétlenül csak a szakik képesek kivitelezni. Könnyen megtanulható szoftveres megoldásokat kapunk, amik egyszerűvé teszik a finomhangolást. Nem kell hogy ismerd a technológiai alapját a rendszereknek, elég ha felhasználod az építőelemeket.

Backend: a biztonság mindenek előtt

Manapság rengeteg okos eszközt beépíthetünk a saját otthonunkba, de meg kell vizsgálnunk mindig melyiket érdemes/biztonságos használni. Még a ma gyártott eszközök között is sok olyan van, ami nem használ biztonságos kommunikációra alkalmas titkosítást. Sok esetben a belső hálózatunk jelszavai könnyen hozzáférhető helyen vannak tárolva, és miután ezek az eszközök kikerülnek a kukába, bárki megszerezheti és hozzáférhet a hálózathoz.

Frontend: az okos otthon kapcsán szintén fontos az IT biztonság

A mai okos eszközöket megvásárlás után nem túl nehéz a hálózatra csatlakoztatni. Átlag felhasználók meghagyják a router és egyéb eszközök alapértelmezett belépési adatait. Egy hozzáértő így elég könnyen bejuthat a hálózatunkba és azt csinálhat az eszközeinkkel amit akar. Ha mindenki figyel a titkosításra, akkor nem lesz semmi baj.

Tartalom: optimizmus

Az okos otthon kapcsán nagyon tetszik, hogy a legtöbb gyártó platformjánál kis lépésekkel is lehet kezdeni a kiépítést. Nem kell egyből a fél fizetést rááldozni, ha okos eszközt akarunk, hanem kezdhetünk valamilyen kisebb befektetéssel. Egy okos izzó, vagy egy aktivitásjelző például még bőven a megfizethető kategóriát képviseli, viszont egyből láthatjuk a hasznát a hétköznapokban.

Azt is értékelem, hogy a gyártók többsége próbálja egyszerűsíteni a használhatot és javítani a felhasználói élményt. Az informatikai biztonság terén azért még szkeptikus vagyok, bár úgyis mindent meg lehet hackelni.

Azt remélem, hogy az ilyen berendezések terjedésével a felhasználók egy kicsit tudatosabbá válnak az informatikai eszközök megfelelő és biztonságos használata kapcsán.

És Neked mi a véleményed az okos otthonnal kapcsolatban? Oszd meg velünk a kommentek között!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments