Ez jött januárban

Habár már jó ideje nem szoktam megbízásjelleggel számítógépeket vállalni, elég sok informatikai cucc át szokott menni a kezemen. Legnagyobb részük igazából még a blog témájába is vág, úgyhogy havi szinten egy összefoglaló bejegyzés ezekről a cuccokról fog szólni. Íme a januári termés!

Intel CoreDuo T2450 processzor

A laptopprocesszorok szakértőjellegű csencselése tulajdonképpen művészet. Hiába a kompatibilitási listák és a nyers számok, kell egy jó adag intuíció is ahhoz, hogy az ember a megfelelő cuccot válassza ki, főleg akkor, ha egy tízéves alsókategóriás HP laptop tuningolásához kell. A T2450 immáron az ötödik filléres processzor lesz a 2017. nyarán természetesen használtan vásárolt HP 530-as laptopomban. Az eredeti 1,73 GHz-es, egymagos Celeron processzor semmilyen formában sem elégítette ki a kívánalmaimat, ezért először egy T7200, majd egy T5500 követte a foglalatban. Nem meglepő módon mind a kettő parázsos hangulatot produkált, emiatt a gép kapott egy jóval gyöngébb T5200-ast. Az 1,6 GHz-es órajelen, illetve a Celeronhoz hasonlóan szintén 533-as FSB-vel üzemelő processzor kitámasztva 65 fokos maximumig melegedett, viszont az utóbbi időben hajlamossá vált ezt a lélektani limitet is átlépni. Mivel úgyis szét kell szednem pasztázás és takarítás miatt, ezért akkor már belepróbálok egy ezeréves, Kínából rendelt T2450-et is, hátha ezzel egy fokkal jobban fog menni. Eddigi tapasztalataim alapján a CoreDuo-k nem melegszenek annyira, mint a Core2-k (bár számokban hasonlítanak), bár nem vagyok feltétlenül boldog, hogy búcsút kell mondanom a 64-bites utasításkészlet előnyeinek.

Intel CoreDuo T2450
Ide tehettem volna egy relevánsabb képet is, de azok unalmasak.

Komplett Core2Duo alapú asztali gép

Pár hete kaptam a hívást este, hogy régi cimborámnak lepasszoltak egy ezeréves használt gépet és hogy valószínűleg én leszek a potenciális tulajdonosa. Volt ám öröm, amikor megláttam: a brutálmasszív ház egy Asus P5NE-SLI lapot rejtett. Egyelőre egy ITZen-es projekt alapja lesz egy aprópénzért beszerezhető, de még kellően erős E8400-as processzorral, illetve szintén olcsón beszerezhető 4×1 gigabájt DDR2 memóriával, majd később valószínűleg a filmnézős / régi játékos gépembe fog kerülni az SLI miatt (ha már loot, legyen kövér alapon). Egyébként volt benne egy E2180-as processzor és egy Nvidia 9500GT is, amik egyelőre valószínűleg pihenni mennek, illetve egy ötszáz wattos noname, de legalább szép fekete táp is. A konfig otthona a kapott ház lesz, mivel így legalább nem kell félnem, hogy egy véletlen rúgás károsítja a belsőségeket.

Nvidia Quadro NVS 290 videokártya

Mivel a P5NE-SLI alaplap nem rendelkezik beépített grafikus vezérlővel, a 9500GT-nak pedig aktív hűtése van, ezért szükségem volt egy olcsó, passzív hűtéses videokártyára. Grafikus teljesítményre nem volt szükség, ezért a lehető legolcsóbb használt PCI-E vga-t vettem meg. A Quadro NVS 290 igazi krumplikártya, teljesítménye elhanyagolható, de legalább a fogyasztása is. DMS-59 csatlakozója van, amihez spéci kábel kell, ez a tényező pedig még rontott egy fokot az árán, ami nekem persze pozitívum volt.

A DMS-59 kábelek mindig két monitorcsatolóval rendelkeznek, amelyek lehetnek DVI vagy dsub típusúak. Ezt is Kínából rendeltem meg, ezer forintos ára némileg több volt, mint amennyiért a kártyát szereztem. Miután mindig megérkezett, ki is próbáltam, viszont csalódnom kellett, mert a Quadro már alapból 60 fokos hőmérséklettel indított az újrapasztázás ellenére is. Lehetséges, hogy mégis kap valamilyen olcsó, halk ventillátort a későbbiekben, de az is lehetséges, hogy a gépház döglődő hűtőit fogok kicserélni újakra a keringetés javítása céljából.

Olcsó kínai merevlemez-dokkoló

A gépért cserébe rendeltem egy 2,5″-es és 3,5″-ös IDE és SATA vinyókat is támogató asztali dokkolót. Bevallom őszintén, kicsit szkeptikus voltam az ára miatt (Ebayen 5 és 6 ezer forint körül kapható ez a típus), de az első tapasztalatok egészen pozitívak voltak vele. Körülbelül 150 gigányi adatot mozgattam át vele egy merevlemezről a gépemre, ez idő alatt a külső tápja nem melegedett, ráadásul 37-38 megabájt/másodperces sebességet produkált. Nyilván lehetne jobb is, de ezeréves merevlemezzel, ilyen olcsó összegből bőven elég ez. Hosszú távon nem tudom, hogy hogy fogja bírni a tápja, szerencsére csak alacsony fontosságú adatok lesznek tárolva a külső merevlemezeken, amelyekkel használva lesz.

hdd dokkoló
A háttéren nem röhögni!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments