Laptop tisztítás: a kötelező körök

Miért fontos a laptop tisztítás? Manapság bármilyen nagyobb lélegzetű eszközt vásárol az ember, nem csupán “eszközként”, “tárgyként” kell rá tekinteni, hanem mintha egy szolgáltatást vennénk igénybe… amiért fizetnünk kell.

Ha nem viszed szervízbe a kocsit, vagy spórolsz az olaj és üzemanyag minőségén, tönkremegy. Ha nem figyelsz oda a mosógépedre, akkor kipurcan. Ha nem fizetsz a légkondi éves karbantartásáért, megbetegszel és tönkremész.

Ha nem szervízelteted a laptopodat, kidobtad a pénzed az ablakon. És ezekkel a dolgokkal még a környezeted is szennyezed.

Képernyő tisztítás

Kezdjük az alapoknál! A laptopok kijelzői hamar összekoszolódnak. Por, ragacsos cuccok és így tovább.

A képernyőt letörlését nagyon óvatosan végezd, nehogy megsérüljön a panel és mindig olyan kendőt használj, ami puha, nem szöszöl és lehetőség szerint nem töltődik fel tőle a kijelző felülete elektrosztatikusan. A takarításhoz használj valamilyen nem túl drága, de erre a célra ajánlott tisztítószert. Én személy szerint egy spéci habot szoktam használni, ami feloldja és könnyen letörölhetővé teszi a szennyeződéseket.

A törlést egyenletes mozdulatokkal, alaposan végezd el és figyelj arra, hogy ne maradjanak csíkok a képernyő felületén! Meglehetősen zavaróak tudnak lenni.

 

Billentyűzet tisztító eljárás

A billentyűzet takarítása kemény dió. Preventív jelleggel a következő dolgokat teheted:

 • sosem tartod ágy közelében az eszközt,
 • sosem eszel még csak a közelében sem,
 • pláne nem iszol,
 • a hajhullással járó időszakokban hátrakötöd a hajad, vagy előtte kifésülöd (nem viccelek!),
 • poroló eszközöket távolabb használsz,
 • használat előtt megmosod a kezed,
 • méltóztatsz zsebkendőt használni.

Nem egyszer fordult elő, hogy az undorító, fertőző baktériumoktól már ránézésre is hemzsegő billentyűzetet látva már küldtem is ki az ajtón a szervizelés miatt jött ügyfelet.

A legegyszerűbb esetekben, amikor apróbb szennyeződéseket (főleg por jellegűeket) flakonos sűrített levegővel is el lehet távolítani. Ekkor gyakran ki se kell szedni a laptopból a billentyűzetet.

Súlyosabb esetekben persze ki kell szerelni, sőt, néha minden gombot le kell szedni. A gombok alatti részt kvázi ki kell mosni, a gombokat pedig ilyenkor egy meleg mosógatószeres vízzel teli tálkába téve súrolom le. Rettenetesen időigényes és gyakran meglehetősen undorító művelet is.

 

Laptop tisztítás: maga a “számítógép”

A laptopok idő előtti elhalálozásának egyik legfőbb oka az, hogy a grafikus vezérlő, vagy éppen a processzor által okozott hőingadozás tönkreteszi a forrasztásokat. Egy bizonyos szintig ugyan javítható ez a probléma, de általában többe kerül, mint amennyit ér maga az eszköz. Ráadásul a javítás általában nem is bizonyul tartósnak.

A laptopod túlélési esélyeit nagyban növeled azzal, ha a rendszeresen takaríttatod. Nem elegendő csupán porszívóval vagy sűrített levegővel kifújnod a hűtőnyílásait! A haj, a pormacskák, bőrdarabkák nem fognak kijönni a fújkálástól, ezért szét kell szedni a gépet. A számításért felelős chipek és a hűtőbordák között úgynevezett hűtőpaszta található, ami be szokott száradni. Ezt is cserélni kell néhány évente (jobb esetben). Mivel a mai laptopok általában nem otthoni szerelésre vannak tervezve, érdemes évente felkeresned ezzel a dologgal egy megbízható számítógép-szervízt. Eddig minden alkalommal megúsztam 7 ezer forint alatt, ami fenntartási költségként azért nem rossz egy évre nézve.

Egyébként az első dolog, amivel elkerülheted ezt a problémát, hogy helyén kezeled a laptopot. Hosszú élettartamot és nagy teljesítményt csak a gamer, illetve az üzleti kategóriás gépektől lehet várni. Drágának drágák, viszont rendelkeznek azzal a hűtéssel és gyártási minőséggel, ami a két említett chiptípushoz szükséges. Az ez alatti gépek néhány szerencsés, üdítő kivételt leszámítva csak rövid ideig húzzák terhelés alatt. Pazarlás, környezetszennyezés.

A javaslatom az, hogy maximum a középkategóriás processzorokig menj el (Ryzen 5 APU vagy Intel i5), a különálló grafikus vezérlőről pedig inkább tegyél le, mert csak csökkenti a gép élettartamát. Egy játékra is alkalmas használt asztali gép manapság már korrekt áron kapható.

 

Az adataid

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a laptopjuk merevlemezén gyűjtik hosszú évekig a pótolhatatlan családi képeiket, vagy munkával kapcsolatos fájljaikat anélkül, hogy gondoskodnának a biztonsági mentésről.
Ez az egyik leginkább hétköznapi, ám legsúlyosabb hiba, amit bárki elkövethet. Hogy miért?

 • A laptopok mozgatásra tervezett eszközök.
 • …viszont sérülékenyek.
 • Ráadásul a fogyasztói kategóriába szánt típusok élettartama gyakran nagyon alacsony.

És bizony szinte minden laptop, amelyet a boltok polcain, a kereskedők kínálatában látsz, ide tartozik.

A napi használat során rengeteg fizikai hatás éri a laptopot. Még akkor is, ha nem hordozod magaddal, hanem például csak pakolászod a szobádban. Leejted, beleborítod a teádat, a kisgyerek rácsap a kinnfelejtett kalapáccsal.

Ilyenkor a hagyományos, finommechanikai alkatrészeket tartalmazó merevlemezek vannak a legnagyobb veszélyben. Egy-egy ütés, erősebb rázkódás hatására megsérülhetnek a mozgó elemek a merevlemezben.

Adattárolás

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az asztali számítógépek merevlemezei halhatatlanok lennének.

Alternatívaként gyakran dvd-t vagy külső merevlemezt szoktak ajánlani adattárolásra. Én azt mondom: csak óvatosan! A dvd-k tartóssága a tapasztalatok alapján nem olyan jelentős, mint eredetileg tervezték. Jobb a bevált, minőségi márkáknál maradni, de érdemes utánanézni a többi felhasználó tapasztalatainak is.

A külső merevlemez sem feltétlenül a legjobb választás. A benne található érzékeny, mozgó alkatrészeket tartalmazó adattároló általában ugyanolyan kialakítású, mint a laptopodé. A fő különbség, hogy még annyi anyag sem veszi körbe… A rázkódás és az ütések ugyanúgy tönkretehetik, ráadásul még könnyebb leejteni. További veszélyt jelenthet a kábel csatlakozónak törése is. Ezt a lehetőséget akkor érdemes választani, ha hajlandóak vagyunk beruházni egy kiemelten strapabíró tokra és keveset mozgatjuk az eszközt.

Hogy mégis mi a megoldás az adatmentésre? A hétköznapi felhasználóknak a felhőtárolókat, a fizikai tárolást és a sokszoros másolatokat szoktam ajánlani.

 • Valóban, több tízezer képet vagy millió oldalnyi dokumentumot nem tudsz kinyomtatni, vagy elhelyezni. A legfontosabbakról, legkedvesebbekről viszont érdemes gondoskodnod, hogy fizikai formában is biztosítsd a meglétüket.
 • A felhőtárolóktól sokan ódzkodnak, nem bíznak a szolgáltatók diszkréciójában. Talán van benne valami. De figyelembe kell venni, hogy ezeket a tárolókat automatizált folyamatok ellenőrzik, a cégek számára pedig létfontosságú az informatikai biztonság fenntartása.
 • A másolatok mindig jól jönnek, bár a fontos dolgokat azért érdemes biztonságban tárolni. Két olcsó, tükrözött tartalmú merevlemez és egy külső USB-s tartó kiváló megoldás lehet. Két merevlemez ritkán hibásodik meg ugyanabban a pillanatban.

Eltérő véleményed van a laptop tisztítás témája kapcsán? Írd meg kommentben!

 

SSD

A laptopod sebességén sokat javíthat a hagyományos lemezes merevlemezeknél sokkal gyorsabb SSD adattároló. További előnye, hogy mivel nincs benne mozgó finommechanikai alkatrész, kevésbé van kitéve az olyan fizikai hatásoknak, mint az ütődés vagy rázkódás.

 

CCleaner

A CCleaner az egyetlen takarítószoftver, amelynek használatát javasolni szoktam. A legtöbb vacak csak lassítja a gépet vagy tolja az arcodba a reklámokat, a CCleaner viszont viszonylagos csendben, problémamentesen teszi a dolgát.

Két karbantartási funkcióra szoktam ajánlani:

 • a szeméttakarító funkció keretében törli a felhalmozódott ideiglenes fájlokat (és a keresési adatokat) amelyek rengeteg helyet foglalnak. Ezek lényegében gyorsító funkciót látnak el (pl. megnézel egy weboldalt, letöltődik pár fájl és ha legközelebb megnézed, már gyorsabban töltődik be, hiszen a fájlokat egy része a gépeden van), viszont ha sok összegyűlik belőlük, az sem jó. Persze nem csak internetes fájlokról lehet szó, a kijelölhető szoftverek között találod például az irodai programcsomagodat is.
 • a Rendszerkarbantartó a Windows háttéradatbázisának elavult, feleslegessé vált és hibás bejegyzéseit törli. Eddig egyszer sem sikerült vele kárt okoznom, de ha paranoiás vagy, akkor el is tudod menteni ezeket a bejegyzéseket a törlés előtt.

Ezen felül legfeljebb a lemeztöredezettség-mentesítőt szoktam használni, bár az automatikusan le szokott futni a modernebb rendszereken.

 

Operációs rendszer karbantartása

Az operációs rendszer is képes “elhasználódni”.

A folyamatos használt során megsérülnek a bonyolult rendszer komponensei. A telepített és törölt programok maradványai problémákat okoznak. Összeakadnak a különböző frissítések. Netezés közben kártékony szoftverekkel, eszközökkel fertőzöd meg a gépedet, amit néha a vírusirtó sem tud megoldani.

Rengeteg különböző bonyodalom merülhet fel, amit a rendszer karbantartása mellett a rendszeres újratelepítéssel el lehet kerülni. A biztonsági adatmentés természetesen nem túl kényelmes, viszont a mindenféle sallangtól roskadozó rendszer összeomlása még kevésbé az.

A modernebb operációs rendszereket nem is kell feltétlenül újratelepíteni, hiszen van bennük beépített visszaállítási funkció. Ezt használva tiszta állapotba állíthatjuk vissza a szoftvert.

Az újratelepítés a Windows rendszereknél egyébként nem bonyolult folyamat, viszont időigényes. Ha megbízol valakit, akkor bizony meg kell fizetned az idejét, illetve az extra kéréseket is. És hogyan telepítek én? Egy későbbi cikkben elmondom.

laptop tisztítás ventillátor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments