Hordozható hangláda használt alkatrészekből

Ebben a cikkben leírom hogyan lehet könnyedén jól működő hangládát építeni a ház körül megtalálható alkatrészekből. Jól jöhet például ha kempingezés, vagy egy nyári esti tábortűz mellett szeretnénk zenét hallgatni.

Miért érdemes megépíteni?

Manapság a boltok tele vannak különféle hordozható bluetooth hangszórókkal melyek ugyanezt a funkciót kínálják, viszont ezek a hangszórók vagy túl drágák, vagy gyenge minőségűek. A bluetooth kapcsolat feleslegesen meríti a telefonunk akkumulátorát, így gyorsan vége szakadhat a zene nyújtotta hangulatnak. Mindezek mellett egy hangládát sem fogunk úgy hallgatni , mint azt amit mi magunk építettünk.

Miből áll a hangláda?

  • Szükségünk lesz egy erősítő áramkörre, amit több helyről beszerezhetünk. Ilyen áramkörök megtalálhatók például régebbi televíziókban, számítógépek hangszóróiban, vagy hangszóróval szerelt monitorokban. A legtöbb esetben ezek az erősítő áramkörök jól működnek az eszköz működésképtelenné válása után is.
  • Kelleni fog még egy 18650 akkumulátorokból álló csomag. Az erősítő teljesítménytől és a kívánt játékidőtől függően az akkumulátor teljesítménye is változik, mindig próbáljuk a számolt wattérték fölé beállítani a csomag teljesítményét. Ahhoz hogy egy ilyen cellákból felépített csomag élettartama is a lehető leghosszabb legyen, szükség van egy védőáramkörre. Ezt sajnos meg kell rendelni de itt olcsón találunk a ládánkhoz megfelelőt.
  • Ezen felül még kelleni fog 2db egyforma hangszóró. Ezeket bonthatjuk rossz hifi-ből régi magnókból, vagy tv-ből. Mivel ez a hangláda legfontosabb része, érdemes megfontolni egy új hangszóró pár megvételét. Erre ajánlom a Voice kraft termékeit.

Összeépítés

Akkumulátor

Az akku összeépítése annyiból áll, hogy 3db cellát sorba kötünk és a két végét rákötjük a védőáramkör B+ és B- kivezetéseire, a B+ felőli cella negatív pólusát a B1-, valamint a középső cella negatív pólusát a B2- kivezetésre. Ezután a P+ és P- lábakon keresztül ugyanúgy használhatjuk az akkupakkot mint egy egyszerű elemet. Az összeépítés után az áramkör csak akkor válik aktívvá miután kapott egy kis töltést.

Ezt az akkucsomagot ezután kössük rá egy csatlakozóra amin keresztül majd tudjuk tölteni. Ilyen csatlakozót is találunk például rossz modemekben, vagy az eszközben amitől kölcsönözzük a 12V fali adaptert.

Az akkut egy kapcsolón keresztül kössük össze az erősítővel. Erre a célra bármilyen kapcsoló megfelel ami képes kezelni az erősítő által felvett áramot.

Audió

Ebben a lépésben össze kell kötni az erősítő jobb és bal oldali kimenetét a hangszórókkal. Figyelni kell a hangszórók polaritására! Ha ez megvan egy magnóból bontott audio-jack aljzatot kell rákötni az erősítő bemenetére. Ha az erősítőn van beépített hangerőszabályzó, további teendőnk nincsen, viszont ha ez nincs akkor egy 10kOhm sztereó potmétert kell az erősítő és a bejövő audió

Hangláda

Ha minden elektromos alkatrészt összeépítettünk, itt az ideje az egész készüléket bedobozolni. Ízlés szerint elkészíthető, vagy beszerezhető a doboz, de ajánlom egy fából készült láda használatát, mivel ez adja vissza legszebben a mély hangokat.

Összefoglaló

Láthatjuk, hogy egy kis kreativitással könnyen, olcsón, vagy akár ingyen készíthetünk hordozható hangszórót, amivel kint a szabadban is élvezhető hangminőséggel hallgathatjuk kedvenc zenéinket. Az elkészült hangládát tetszésünk szerint bárhogyan dekorálhatjuk. Az enyémet egy filctollal díszítettük fel egy sörözés közben;)

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments