Használt számítógép alkatrészek

A használt számítógép alkatrészek nagy része tekinthető elektronikai hulladéknak. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően, a tegnap még jól teljesítő alkatrészek ma már nem teljesítik az elvárásokat. Valójában azonban nincs igazán szükségünk arra, hogy mindig a legfrissebb hardvereket használjuk.

Aki nem törekszik folyamatosan arra, hogy a legújabb technika zümmögjön az íróasztala alatt, olcsón juthat alkatrészhez is.

Ha nem érdekel a sztori, itt azonnal felveheted velünk a kapcsolatot.

Használt számítógép alkatrészek felhasználási módjai

Ha használt számítógép alkatrészekből próbálsz jól működő gépet összerakni számíts rá hogy lesz olyan hardver az összeállításban, amivel gondod van. Főként ha nem vagy a PC-k szakértője, és nem vizsgálod elég alaposan meg a különböző elemeket amelyek a gépedet alkotják, könnyen az elmebaj korai fázisába érhetsz!

Ezt a módszert azoknak ajánlom akik megfelelő mennyiségű szabadidővel rendelkeznek és különösen türelmesek.

Persze mi is megpróbálkoztunk annak idején ezzel, és az első használt gépekből épített PC-ink jól is teljesítettek a maguk kategóriájához képest, sőt van köztük olyan, ami a közelmúltban került vissza hozzánk, immár bontásra.

használt számítógép alaplap

A Ferrari PC története

Az Ewaste.hu születésével egy időben elkezdtünk elektronikai hulladékokkal foglalkozni. Ez akkoriban nem volt még túlzottan elterjedt és támogatott terület, így a hulladékból megkíséreltünk számítógépeket építeni, több kevesebb sikerrel.

Az alapötlet annyi volt, akkor még jobb megoldások híján, hogy a mások által megunt, szemétbe készülő elektronikai eszközöket összegyűjtjük, amit tudunk feljavítunk, amit nem  azt pedig alapanyagaira bontjuk.

Első lépésként 8 db lehasznált számítógépet szereztünk. Mivel hasonló architektúrákról volt szó így nem is próbáltunk elindítani egyet sem, a következőképpen jártunk el:

 1. Mindet szétbontottuk alkatrészeire, (alaplap+processzor, VGA, Táp, HDD …)
 2. A bontott alkatrészeket egy mintagépen végigteszteltük (Hiren’s Boot sokat tudott segíteni ebben)
 3. A hibátlanul működő alkatrészekből pedig lekezdtünk építkezni

Ezzel az eljárással a 8 PC-ből végül lett 3 db ami valójában működik is.

 1. Az első gépet szinte azonnal meg is vásárolták, ennek további életéről nincs információm
 2. A második gép ház kapott egy festést, ami Ferrari-piros árnyalatának köszönhetően meg is kapta a Ferrari becenevet.
 3. A legkisebb teljesítményű gépünk, ő lett a Dongó, saját célra használtuk fel

A Ferrari egy Pentium 3-as processzorral szerelt alapgépnek készült, de a tulajdonosa sokat Vice City-zett rajta. Ez mellett internetezésre egészen az idei 2017-es év elejéig használta. Ez idő alatt mindössze egy VGA cserére volt szükség, ami ebben a kategóriában ma már nem túl nagy kiadás.

Mi a tanulsága a Ferrari PC esetének?

Mindössze annyit akartam ezzel elmondani, hogy nem biztos hogy a legújabb hardverekre van szüksége mindenkinek. A használt alkatrészek igenis jó választásnak bizonyulhatnak, ha kellően körültekintőek vagyunk, vagy olyan személyre bízzuk a beszerzését, aki valóban ért hozzá.

A számítógépek építését különösen élveztük, az időnk azonban ráment erre. A 8 gépből kb. egy hónap alatt állt össze a végleges, 3 valóban megbízható számítógép, viszont ezeknek a gépeknek a piaci értéke már akkor sem volt túl jelentős. Jó az igaz, hogy valamikor a 2010 környékén (vagy hamarabb?) épült gépek viszonylag olcsón egy WindowsXP-vel vagy Linux-al szerelve kielégítették sok ember teljesítményigényét.

Gyakorlatilag tehát piaci modellt erre nem szabad építeni, legalábbis ebben a formában, hobbinak azonban kitűnő.

Használt alkatrészek vásárlása

Használt PC-ket ugyan már nem építünk, azonban kis hibával bíró gépek és használt alkatrészek a mai napig megfordulnak nálunk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Írd meg pontosan mire is lenne szükséged, a következőkre van esélyed:

 • Használt videókártyák
 • Alaplapok processzorok
 • Használt számítógépek
 • Használt laptop
 • Használt monitorok
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments