Miért merül le gyorsan az okostelefon?

Az okostelefonok rengeteg újítást hoztak az életünkbe, de azt bizony be kell látni, hogy vannak hátrányos elemei is. Az egyik az, hogy szemben a régi készülékek több napos rendelkezésre állási idejével. Egy mai készülék akkumulátora jó esetben is 1-2 napot bír ki.

Miért merül le gyorsan az okostelefon?

A telefonok energiaigényét leginkább az alábbi 3 tényező határozza meg.

Kijelző

A kijelző legfontosabb tulajdonsága a felbontás, ami nagyban befolyásolja, hogy egy töltés meddig tart ki. Minél nagyobb a felbontás (és ezáltal a fizikai méret) annál több energia kell a működéshez. Ehhez hozzájárul a sok pixel vezérlésére és a háttér megvilágítására szánt energia is.

Rádiók

Az egyik legnagyobb fogyasztó bármelyik telefonban a kommunikációra használt különféle rádióadó modulok mint például a Wifi, Bluetooth vagy a sima GSM adó-vevő.

Processzorok

A processzorok és a kapcsolódó perifériák a működésük során nagyon sok energiát képesek felemészteni, illetve hő formájában sugározni a külvilágba. Minél több alkalmazás fut akár az előtérben, akár a háttérben, annál jobban megterhelik a telefont. Mivel a terhelés extra hővel jár, és a processzor magasabb hőmérsékleten kevésbé hatékony, ez a gyors merítési folyamat együtt jár a telefon lassulásával is.

Mikor kell tölteni egy okostelefont?

A mai akkumulátoroknál a legjobb stratégia az ha kerüljük a szélsőségeket. Ez azt jelenti, hogy soha ne engedjük 20% alá merülni a telefont, illetve ne töltsük fel 90-95% fölé. Erre már az újabb telefonokban vannak beépített megoldások, például az energiatakarékos mód bekapcsolása egy beállított százalék alá érve, vagy a töltés automatikus kikapcsolása ha elérte a szükséges szintet.

Hogyan kell helyesen tölteni egy okostelefont?

A legjobb eredmény érdekében érdemes megszüntetni az aktív terhelést. Magyarul kapcsolj ki minden nagy energiaigényű alkalmazást, tedd a telefont repülő üzemmódba, vagy kapcsold ki wifit, bluetooth-t, minden egyebet és hagyd a telefont szépen aludni, töltődni. Ez egyrészt a lehető leggyorsabb, másrészt a legkíméletesebb töltési mód.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments