Az épületsüllyedés okairól

Az épületsüllyedés sajnos gyakori probléma napjainkban. Számos oka lehet: lehet, hogy az építkezésnél hibázott valaki, az alap alatt megváltozott a talaj szerkezete , vagy utólagos emeletbővítésnél számoltak rosszul. A szondás injektálás segít az ilyen problémákon is, de még számos más területen is alkalmazható.

Épületsüllyedés

Az épületsüllyedésnek két oka lehet: ha az épület alapjával van valamilyen probléma, vagy ha az alatta lévő talajjal. (Vagy mindkettővel.) Előjelei a falon megjelenő repedések.

A talajváltozást gyakran okozza valamilyen nedvesség. Lehetséges, hogy nőtt a talajvíz szintje, a csapadékból származó víz gyülemlett fel, vagy például csőtörés, esetleg árvíz volt az adott területen. A klímaváltozás is egyre súlyosbodó problémát jelent, hiszen az időjárás és a csapadékeloszlás kiszámíthatatlanná vált: lehetséges, hogy az évtizedekkel ezelőtt még tökéletes megoldás napjainkban már nem elegendő a csapadékvíz elvezetésére. A talajszerkezetben üregek is létrejöhetnek, ami szintén süllyedést eredményezhet.

Sajnos előfordulhat az is, hogy eredetileg az építkezésnél hibáztak: ha nem tömörítették megfelelően az épület alatti talajréteget vagy ha az alapozást nem kellő körültekintéssel végezték. Utóbbi esetben az épület alapját (is) meg kell erősíteni.

Az alföldi régióban személyesen is találkoztam rengeteg olyan épülettel, amelyet kvázi homokra építettek minimális vagy akár hiányzó alapozással. A régi tanyaépületeknél a megfelelő szakértő felbérlése és a jobb minőségű alapanyagok megvásárlása, szállítása gyakran szóba sem jöhetett a kispénzűek számára. A régi vályog vagy vert falú házak hosszú évtizedekig ellátták feladatukat, azonban hosszú távon alap nélkül gyakran lakhatatlanná, menthetetlenné váltak. De ez csak egy példa a megsüllyedt épületekre, természetesen számos más eset is létezik.

A megoldás: szondás injektálás

A szondás injektálás során fúrással juttatják az épület alá a szondát, melyen keresztül a megfelelő helyre juttatják a habarcsot. Az elhárítandó probléma típusától függően számos különböző módszert alkalmazhatnak. Az egyes módszereknél eltérhet a bevitel mélysége, a létrehozott gócok/oszlopok formája, átmérője és a habarcs összetétele is. Ezekről bővebben előző cikkünkben írtunk.

Néhány példa, amikor a szondás injektálást alkalmazzák:

  • épületsüllyedés megállítása és az épület megemelése,
  • talajréteg stabilizálása,
  • az épület alapjának megerősítése,
  • üregkitöltés (akár természetes, akár mesterséges).

Végszó

Ha épületsüllyedésre utaló repedések jelennek meg a falon, fontos, hogy a problémának ne csak a vizuális részét tartsuk szem előtt. A talajszerkezet megváltozása, legyen szó akár csőtörésről, csapadék okozta gondokról jelentős problémákat okozhat, ami akár lakhatatlanná, veszélyessé is teheti az épületet. 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments