Mennyire értünk meg a pusztulásra? A megújuló energiaforrások és a vele kapcsolatos tudnivalók

Minden emberi tevékenység jelentős részét energiafelhasználással érhetjük el. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a közlekedés, a fűtés, a világítás, a gépek működtetése, a különböző termékek előállítása, energia nélkül megvalósíthatatlanok lennének. Ezen tevékenységek tehát az emberi lét alapvető szükségleteihez tartoznak, melyeket akkor leszünk képesek fenntartani, ha megújítjuk a különböző energiaforrásokat.

Sajnos vagy nem sajnos, nem túlzás kijelenetünk, hogy az emberiség bőven szerepet játszik a Világ természeti adottságainak kizsigerelésében. Lehet az sem túlzás, hogy a „Magunk alatt vágjuk a fát.” kifejezést már csak lassítani lehet, de megállítani nem. A helyzeten abszolút tovább ronthatnak a folyamatos generációs elváltozások, mely szerint, fel sem ismerjük helyzetünk súlyosságát. Erre a legegyszerűbb példa és talán a 2021-es év egyik legnagyobb siker story-ja, a Ne nézz fel! című film, mely rávilágít az alapvető hozzáállásbéli problémákra. Amíg üldözzük az önző emberi viselkedésünk színvonalát, elfelejtjük, hogy környezetünk elpusztításával, részesei vagyunk saját öngyilkossági folyamatainknak. Kerülgethetjük a forró kását, de sokáig nem igazán érdemes!

Milyen energiaforrások léteznek napjainkban Magyarországon?

Jelenleg 5 nagy csoportot különböztetünk meg: napenergia, szélenergia, víz energia, geotermális energia és a biomassza

A hőszigetelés és környezetvédelem

Mint a Jin-Jang, úgy a hőszigetelés témájában is bőven akad „Minden jóban van valami rossz és minden rosszban van valami jó.” összefüggési elmélet. De! Üzlet ide vagy oda, nem volt egyáltalán butaság az emberiségtől feltalálni egy ilyen jellegű technológiát. Mentségünkre szóljon sikerült a hőszigetelés forradalmát a lehető legnagyobb szakértelemmel mozgósítani, melynek környezetvédelmi szempontból legnagyobb előnye, hogy nem szennyezi…

A polisztirol egy borzasztóan hálátlan anyag, melyet régen előszeretettel használtak házfelújítások tömkelegénél. A probléma vele az, hogy mind gyártásban, mind pedig lebomlásában nem éppen a ” Zöld mozgalom” csapatkapitánya. Ha már a csapatnál maradunk, a leghatásosabb „figura” az lenne, hogy ezt a becsületlen anyagot is újrahasznosítsuk, ezzel hatástalanítva az ellenfelet, ráadásul még új életet is adunk neki. A jó hír az az, hogy ennek lebonyolítása napjainkban már rendesen szárnyal, és ezzel rengeteg más területen is felhasználják bizonyos összetételét. A hőszigetelt ablak pedig meg is kapja a támogató szerepet, hiszen a természetben is előforduló anyagokkal párosul, illetve oda már nem kerül vissza, így óvva a környezetet.

Meséljünk az energiahatékony házakról is?

Mondanánk, hogy nem kell kétszer mondani, dehát kell, és nem csak kétszer, hanem több milliárdszor is kellene…

Hiszen legyünk őszinték, ezt a folyamatot is már évekkel ezelőtt el kellett volna indítani. Na, de végülis a fuldokoló ember is az utolsó pillanatban kapálózik…sebaj! A „Zöld mozgalom” úgy döntött más terepekre evez és felfedezte a nem éppen energiahatékony házak pusztító jellegét. Innen ered tehát a megoldóképlet arra, hogy hogyan építsenek az emberek magunknak energiahatékonyabbat. Természetesen itt is előjön a költséghatékonyság, blablabla, csak a szokásos… Minket viszont most is az érdekel, hogy a környezet számára, így számunkra is jó legyen, legalábbis ne brutálisan pusztító, ha lehet ilyet kérni! Tulajdonképpen ennek elérése érdekében már a ház megtervezésénél ügyelni kell a szerkezeti elemeire és felépítésére, illetve magára az gépészeti rendszer kialakítására. Bizonyos szempontokra az Európai Unió általános támpontokat is ad, melynek lényege, hogy a felhasznált energia szerves része, megújuló energiákból származzon.

Mi a helyzet Németországban? Atom vagy Zöldenergia?

Hát, érdekes vitahelyezetek alakultak ki a témában, ehhez egy aprócska kétség sem fér. Németország egyszer csak úgy döntött bezárja atomerőműveit, mi magyarok meg azokat telepítjük. Most akkor, hogy is van ez? Ilyenkor próbáljunk meg igazat adni valakinek! A németek elsősorban ezzel a lépéssel támogatni szeretnék a már közismert „Zöld mozgalmunkat”, ezúttal is a környezetbarát megoldásokat. A szél- és napenergiát így szintén „jótékonyági” célokra fordítják az emberek és az állatok, emellett pedig minimum a pénztárcák számára is. Egyébként, ha őszinték akarunk lenni, a statisztikákat szemügyre véve, elég jó eredményeket köszönhetnek maguknak a németek ezzel a forradalmi lépésükkel. Ami viszont minket illet…hát a németek lépése után rendesen szidhatjuk a kormányt. Hiszen tömeges állítások szerint a biznisz tulajdonképpen az atomerőművekben van, ami pedig nem a mi a megélhetésünknek biznisz, hanem a nagyhatalomnak. Viszont próbáljunk meg ne belefolyni a politikába, nem jövünk ki jól belőle, igazából a valóságban senki, csak mindenki nagyon ért hozzá.

Ha már biznisz, akkor alapítsunk olyan cégeket, amelyek minél több környezetvédelmi szempontokra alapoznak. Ne értsük félre, nem kérnek adója 1%-ból, de ha mégis, nem a pénzlehúzás lenne a legnagyobb céljuk garantáltan. Kevesen vagyunk egyelőre, akik globálisan látják a problémákat és, ahhoz, hogy Mi élhessünk és lehetőleg ne azért alapítsunk családot, hogy a gyermekeinket már azonnali halálra ítélten hozzuk a világra, csináljunk és fektessünk olyanba pénzt és hasznot, amely egyben lokálisan és globálisan is megoldásokat nyújthat.

Gondolkodj lokálisan, cselekedj globálisan!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments