Van is nincs is energiánk

Tulajdonképpen az energetikai tanúsítvány fontosságáról fogok szót ejteni, de – bár ellentmondásosnak tűnik, igaz – kicsit távolabbról kell kezdenem, hogy közelebb kerülhessünk a szűkebben vett energetikai problémánkhoz.
A magyar társadalom telis-tele van az energiát és az annak árát taglaló párbeszéddel. Sőt, az energia import által érintett országokkal való kiszolgáltatott kapcsolatot feltételező illetve tagadó vitákkal.

Energia megtakarítás

Ezekben a vitákban persze nem szeretném a döntőbíró szerepét eljátszani, de felvillantanom muszáj ezeket.
Itt van teszem azt a takarékosságra intők intelme: egy-egy fokkal csökkentsük a téli fűtés és a nyári hűtés hőmérsékletét, máris komoly energia megtakarítást érhetne el az ország. Vegyünk kisebb autót, kisebb fogyasztással – rengeteget spórolhatna az autós és Magyarország. Na és persze ház sem kell akkora, mint egy palota, sok jó ember kis helyen is elfér.
A reprika szerint aligha megoldás, ha a megszokott életszinvonalunkat fogjuk vissza, mert még kitalálhatja valaki, hogy havonta csak egyszer fürödjön melegített vízben a nép, mennyivel gazdagabbak lehetnénk.

Atomenergia vs. megújuló energiaforrások

Szélpark, vizienergia, napenergia a jövő energiaforrása, nem a Paks2 által fémjelzett atomenergia. De. Nem. De igen. Mégsem…
Már biztonságos és olcsó. Nem. De. Mégsem…
(E sorok írásakor Ukrajnában éppen másodszor marad áram nélkül a csernobili katasztrófa színhelye és visel golyóütötte sebeket egy másik atomerőmű.)

Energetikai tanúsítvány

Ha a vitát most el is kerüljük, nézzük, miben lehetünk biztosak!
Egy-egy épület, lakás, iroda, közösségi tér csak akkor adható el és vehető birtokba, ha az építmény rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal.
Ez energia szempontból ad egyfajta besorolást. Meghatározza, hogy az építmény hogyan gazdálkodik a rendelkezésére álló energiával. Hol szökik ki a házból hideg téli estéken a meleg, hol kúszik befelé a hőség nyaranta. Így a vásárló tudja, mire számíthat.
Ám éppen ezért a saját tulajdont is érdemes feltérképeztetni az energetika szempontjából. Vajon milyen beruházás mellett mennyi energiát, mekkora költséget takaríthatunk meg.

De az új épületek terén is szigorodunk energia ügyekben.
2021-től csak „közel nulla energiaigényű” épületek húzhatóak föl!

Tudjon meg többet a témáról:

Energetikai tanúsítvány Budapest

Energetika, lakás, bútorok

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments