Ízelítő a lakossági klímák fő változataiból

A klímaváltozás, a városi hőszigetek növekedése, az alternatív fűtési módszerek terjedése, illetve az árak csökkenése miatt egyre több háztartásban bukkan fel a klímaberendezés. Cikkünk témája: a lakossági célokra gyártott klímák.

Mik azok a lakossági klímák?

A lakossági klímák általában olyan fix kiépítésű készülékek, melyek legfeljebb 7W teljesítménnyel bírnak. Ezek egy szoba vagy egy lakás légkondicionálásához elegendőek. Ide tartoznak a monosplit vagy multisplit kialakítású oldalfali vagy console klímák, a kereskedelmiek közé a parapet, a légcsatornás vagy a kazettás kialakítású készülékeket soroljuk.

Split klímák

Azokat a készülékeket hívjuk split klímaberendezésnek, melyek egy kültéri és egy, vagy több beltéri egységgel rendelkeznek. Fő részei csövekkel vannak összekötve, melyekben hűtőközeg kering. Előbbiek a monosplit, utóbbiak a multisplit klímák. Működési elvükről, hűtőközegükről az előző cikkünkben beszéltünk. 

split klímák beltéri egysége

A hazai piacon kapható split klímák mind inverteres kiszerelésűek, azaz tartalmaznak egy, a kompresszor fordulatszámát szabályzó rendszer. Ez azért előnyös, mert így a készülék fogyasztás szempontjából gazdaságosabb, hűtése és fűtése hatékonyabb, ráadásul sokkal halkabban is működik. A korábbi működési elv az ON/OFF volt, ez azonban megterhelte az elektromos hálózatot és nem volt képes effektív fűtésre.

A split klímák teljesítményét érdemes a klímaszerelővel egyeztetni egy előzetes helyszíni felmérés alkalmával. Bár kétségkívül nem olcsó befektetés a légkondi, fontos, hogy utánanézzünk a márkáknak és inkább a jobb hátterű készüléket válasszuk, még ha az drágább is. Ahogy minden elektronikai termék típusnál, itt is sok a “fehérdobozos” vagy egyszerűen csak rossz minőségű készülék, melyek nem túl megbízhatóak, és drága, vagy éppen pótalkatrész híján nem megoldható a javításuk.

split klímák kültéri egysége

Telepítésüket csak igazolt szakképesítéssel bíró klímaszerelővel lehet elvégeztetni! 

A telepítési tanúsítványról itt találsz bővebb információkat. Fontos: 2019. óta új szabály van érvényben!

Mobil klímák

A mobil klímák legnagyobb előnye a mozgathatóságuk. Amikor nincs szükséged rá, elpakolod, vagy átviszed egy másik helyre, amit hűteni kell. Általában egy méter körüli kis dobozok, amelyek kerekeken gördülnek a könnyebb mozgathatóság érdekében. Egy- és két csöves kivitelük van, némelyik vízelvezető csövét akár a szennyvízhálózatra is csatlakoztatni lehet.

Viszont nagy hátrányuk az, hogy hatékonyság szempontjából nem érik el a fixen telepített készülékek szintjét. Inkább időszakos használatra tervezik őket.

Választáskor gyakran segít a gyártó, hogy a készülékek csomagolásán jelzi, mekkora terület légkondicionálására szánják a készüléket. 

mobil klíma

Az ablakklímák

splitklima.zip

Az ablakklímák és a “through-the-wall”, azaz falon keresztül működő kialakítású készülékek egy részből állnak, amely magában foglalja a split klímánál különválasztott beltéri és kültéri egységet is. (Az elpárologtatót és a kondenzátort.) Egyik felük értelemszerűen a helyiségen belül található meg, a másik a külső környezet felé néz. Az ablakklímák legnagyobb előnye az, hogy viszonylag könnyen és gyorsan telepíthetőek. A jobb márkák készülékei is megtalálhatóak hazánkban, mint például a Gree vagy a Midea.

Ez egy nagyon egyszerű kis ablakklíma, ennél sokkal komolyabb berendezéseket is lehet kapni.
through-the-wall klíma
Egy through-the-wall klíma, ízlésesen feldíszítve. Forrás: Unsplash
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments