Mi az a fémallergia, hogyan enyhíthetjük a már meglévő allergiás reakciókat?

Manapság mindenből hatalmas, választékos készletekkel szolgálnak a forgalmazók. Nincs ez másképpen az ékszereknél sem, melyek anyagbéli, vagy kinézetbéli egyediségükkel csalogatják a tekinteteket. Na, de mégis mi a helyzet azzal a bizonyos „anyaggal”? Nagyon sokan használnak bizsu ékszereket, hiszen olcsóbban beszerezhetők, mint „minőségi anyagokból” készült társaik. Viszont a probléma nem csak a bizsu ékszerek viseleténél áll meg. Léteznek ugyanis más jellegű, ugyanolyan fémek családjában tartozó anyagok, melyek allergiás tüneteket okozhatnak.  A válaszokat arra a kérdésre keressük, miszerint bizonyos szervezet, miért fogadja be a fémeket, más pedig miért nem.

Röviden a fémallergiákról

Az egészséges szervezet számára nélkülözhetetlen fémek (nátrium, kálium és kálcium) biológiai szempontból önmagukban nem okoznak károkat, abban az esetben viszont, hogyha felhalmozódnak egyes ilyen anyagok, könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki. A szervezbe való bekerülésük több formában megtörténhet, melyek aztán a fém-érzékeny limfociták beindításával, újabb és újabb reakciókkal figyelmeztetik és késztetik válaszra az autoimmunt.  

Milyen típusait különböztethetünk meg?

A leghétköznapibb tehát a már említett bizsu ékszerek okozta allergiás reakció a bőrben. Ennél viszont sokkal többféle élethelyzet ad lehetőséget arra, hogy fémekkel találkozzunk. A szervezbe kerülés szempontjából sok esetben ezek az anyagok be is lélegezhetők. Ilyen típusú fémek léteznek, és okozhatnak allergiát: nikkel, kobalt, króm, higany, berillium, réz, platina

Előzzük meg a fémallergiát orvosi fémekkel!

Az úgynevezett nemesacél ékszereket kifejezetten a fémallergiában szenvedők és az érzékeny bőrűek számára fejlesztették ki. Ezek az ékszerek nem tartalmazzák a fent említett allergén anyagokat, legalábbis előfordulásuk aránya rendkívül alacsony, így megelőzhetők az esetleges gyulladásos panaszok.

Az alábbi szempontok betartásával enyhíthetők a már meglévő tünetek

  • Kerüljük az oxálsavat tartalmazó élelmiszereket, mint például a kakaó és spenót, hiszen az oxálsav erősíti az allergiás tüneteket!
  • Lehetőség szerint, kerüljük az allergiás reakciót kiváltó anyagok előfordulási helyszíneit, vagy ezen anyagokból készült ékszereink viselését!
  • Használjunk gyulladásos panaszok enyhítésére, természetes anyagokból készült, könnyen beszerezhető krémeket, vagy gyógyteákat!
  • Kerüljük a nyilvános fürdővizeket, a fertőzések elkerülése végett!
  • Ne vakarjuk a pöttyöket, inkább hidratáljuk otthoni készítményekkel, ha bizonyos területeket érint, használjunk pamutból készült ruhákat, így elkerüljük az irritációt!
  • Ha a tüneteket nem múlnak, vagy enyhülnek, forduljunk hozzáértő szakemberhez, készíttessünk allergia vizsgálatot vagy labort!
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments