Hogyan kellene használnod a klímát?

A klímákról szóló cikk sorozatunk harmadik részében a split klíma okos használatáról, és karbantartásáról lesz szó.

A klímák használata kapcsán sokan tévednek

Mint ahogy minden készüléknél, melynek a komfort javítása a cél, itt is túlzásba lehet vinni a dolgokat. Az egyre magasabb nyári hőmérsékletek miatt indokolt ugyan a légkondi használata, sőt, van, aki számára egészségügyi okok miatt nem is igazán van más alternatíva, sokan rosszul használják őket.

split klíma beltéri

Az egyik gyakori problémát a túl alacsonyra állított hőmérséklet jelenti. Nem egyszer tapasztaltam már, hogy a kintinél akár 15-20 fokkal kevesebb benti hőmérsékletet lőnek be a tulajdonosok vagy felhasználók. Valóban, amikor árnyékban 35 fok van, senki sem érzi magát túl boldogan, de a túl alacsony hőmérséklet megterheli a szervezetet, megfázást, izületi problémákat, levertséget okoz. 

Hőmérséklet szempontjából a kintinél 5 – 8 Celsius fokkal alacsonyabb értékre kell törekednünk. Ez még éppen elég ahhoz, hogy kényelmesebb legyen a helyzet, viszont szervezetünk még nem látja kárát. Vagy legalább gondoljunk azokra, akikkel megosztjuk környezetünket.

A másik dolog, ami sokat számít a hőérzetnél, az a páratartalom. Itt is érdemes az arany középutat választani: a túl sok … kényelmetlen, a túl kevés pedig túl száraz, köhögést, túlzott izzadást okoz. A túl száraz levegő akár kiszáradáshoz is vezethet, hőségriadók, kánikula esetén ez különösen veszélyes. 

A szellőztetés fontossága sem elhanyagolható! A klímaberendezés egyik pontról a másikra szállítja a hőt, viszont a beltéri levegőt csak keringeti, nem cseréli. A klíma mellett is rendszeresen szellőztetni kell, lehetőleg éjszaka, amikor eleve hűvösebb a levegő.

A légkondi karbantartásáról se feledkezz meg!

A klímaberendezéseket az aktuális szezon előtt mindig ki kell takaríttatni egy szerelővel. Ha csak hűtésre használod, a nyár előtt, hűtő-fűtő klíma esetén pedig az őszi/téli szezon előtt is szükség van erre. Két gyakori kérdés ezzel kapcsolatban:

Miért csöpög a légkondi?

hideg

A klímaberendezés egyik helyről a másikra szállítja a hőt; ahol lehűti a levegőt, abból pára csapódik le a készülék felületére. Amikor a klímával hűtöd a szobát, a beltéri egységénél lesz hideg a levegő, a pára arra csapódik le. Amikor fűtésre használod, a külső környezetből vonja ki a hőt, akkor a kültéri egységnél jelenik meg a víz. A klímáknál ezért fontos a téliesítés, a leolvasztó funkció megléte, mert az a készülékre fagyott jeget olvasztja meg.

Miért büdös a klíma?

Ha büdös a klíma, akkor nem szabad használni, amíg ki nem takarítják.

stop

Az előzőleg ismertetett páralecsapódással az a baj, hogy a klíma használatával létrejön egy folyamatosan nedves környezet. Ezt tudod, hogy mi szereti? A penész, és rengeteg kórokozó baktérium. Ha így használod, a szoba, a lakás levegőjébe kerül a súlyos betegségeket okozó penész és a mikroszkopikus élőlények. 

A klíma tisztítása

Az előbb említett okok miatt értelemszerűen szükség van a rendszeres klímatisztításra. Ha kihívod a szerelőt, ő alaposan kitakarítja a készüléket vegyszerrel. A kültéri egységet is át kell nézni a karbantartáskor: rengeteg lehullott virág és falevél, szemét, egyéb szennyeződés kerülhet a készülékbe. Egész évben kinn áll, ráadásul a ventilátor folyton a tekercsére fújja a levegőt a hőcsere javítása miatt, nagyon sok vacak rakodhat le rá.

A klíma légszűrőjét viszont Te is ki tudod tisztítani, cserélni. Bizonyos időközönként ezt is meg kell csinálni, hogy ne tömődjön el, illetve végezni tudja a dolgát.

Végszó a klíma használat és fenntartás kapcsán

boldog klima

A használat kapcsán mindig figyelj arra, hogy a kinti hőmérsékletnél maximum 5 – 8 fokkal legyen kevesebb a helyiségben, lakásban. Ha kevesebb, feleslegesen terheled meg a szervezedet, magadnak és a benn tartózkodnak okozol vele gondot. Inkább állíts a páratartalmon! Ja, és ne feledkezz el a szellőztetésről sem!

A karbantartás kapcsán: évente egyszer, hűtő-fűtő klíma esetén évente kétszer hívj ki egy klímaszerelőt az alapos tisztításhoz. Ezt mindig a szezon előtt tedd meg, időben! A készülék légszűrőjét bizonyos időközönként ki kell takarítani, az Te is megteheted.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments