Legyen neked is okosotthonod!

Egyre inkább divatossá válik az okosotthon koncepciója. Izgalmas új irányokat képvisel ez az elképzelés, amiben a legszebb az, hogy akár mi magunk is belevethetjük magunkat a kivitelezésbe. 

Mi az okosotthon?

A Wikipédia a következőképpen magyarázza meg a fogalmat:

Az okosotthon technikai megoldások együttese, amelyek többé kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását.

Én egy kicsit másképpen fogalmaznék:

Az okosotthon egy koncepció arra, hogy milyen módon is tudod a saját életteredet úgy átalakítani, hogy az kiválóan teljesítse az életed rutinszerű kihívásait.

Az okosotthon nem csak eszközök telefonról történő irányítását és otthonautomatikát jelent. Elképesztően sok lehetőség van benne.

Lehetőségek az okoseszközök használatában

Az okosotthont jellemzően okoseszközök és szoftverek használatával alakíthatjuk ki. Az egészre úgy érdemes gondolni, mint lehetőségek tárházára. Összeszetünk néhány témakört, de a listánk nyilvánvalóan nem lehet teljes. Éppen ezért ha egy ötlet kimaradt volna, bátran szülj hozzá az oldal alján és írd le a saját megoldásaid.

Hatékonyabbá tehetjük energiafelhasználást.

Az energiafelhasználáson belül sokféle területre lehetne osztani a lehetőségeket,így inkább egy-egy példával foglanám össze a lehetőségeket:

  • Felesleges ugyanolyan hatásfokon égetni a villanyt félhomályban mint teljes sötétségben. Egy fényérzékelővel felszerelt belső világítás, persze az izzó típusától függően, kimutathatóan csökkenti az energiafelhasználást, még egy energiatakarékos izzó esetében is.
  • Akkor és annyit fűtsünk amennyi szükséges. Tegyük fel senki nincs otthon, ebben az esetben elegendő lehet egy 18-20 C fokos hőmérséklet is a lakásban/házban. Azonban nem túl kellemes, főként egy fagyos estén erre hazaérni. Egy okosmegoldás segítségével azonban akár mi magunk is elindíthatjuk az aktívabb fűtést a telefonunkon keresztül, de akár automatikusan is elindulhat a folyamat ha a telefonunk GPS koordinátái azt jelzik hogy elindultunk haza.

Biztonságban az otthonunk

Az okoseszközök segítségével kifinomult biztonsági rendszereket is építhetünk. Jelzést kérhetünk a telefonunkon az ajtónyitásról, sőt teljes kontrollt élvezhetünk a háztartásunk felett. Az egyéni igények és a kreativitásunk szab csak határt.

Okosháztartást mindenkinek

Néhány éve még sci-fi-be illő ötlet volt az, hogy a hűtőnk bevásárlólistát küld az üzletnek ha elfogy a tojás. ma már nem elképzelhetetlen ez sem.

Az okosháztartásban nem csak erről van azonban szó. Léteznek koncepciók melyek felmérik a hűtő tartalmát, majd olyan recepteket ajánlanak, amikhez minden van itthon (ennek a működőképességéről nincs egyenlőre információ, ha tudsz ilyen megoldásról, megköszönöm ha jelzed is)

Kell nekem okosotthon?

Szerintem ez nem kétséges. A témáról olvashatsz a későbbiekben az ewaste.hu hasábjain is, de ajánlom figyelmedbe az Élet Okosan blogját is. Itt meg fogod találni minden kérdésedre a választ, sőt egy kicsit többet is 😉

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments