Earthshot Prize 2021 – A környezetvédelmi Nobel díj

Az Earthshot Prize Vilmos cambridge-i herceg által 2020-ban alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerés.

Az Earthshot Prize elnevezés a Moonshot kifejezésből született, amely az Egyesült Államok 1960-as évekbeli kedvezményezése, hogy eljuttassák az első embert a Holdra. Jelenleg is hasonló mértékű összefogásara van szükség a klímaproblémák megoldására.

A díj

A díjat 5 kategóriában osztották ki, ami kategóriánként 1.000.000 font díjazást jelent. Az öt kategória díjazottjait a 15 jelöltre szűkített listáról egy zsűri választotta ki.

A zsűri munkáját olyanok is támogatták, mint David Attenborough természettudós, Cate Blanchett színésznő és Shakira kolumbiai énekesnő.

Az Earthshot Prize nyertesei

Természetvédelmi és -helyreállítási kategória

A díjazott Costa Rica annak idején kiírtotta erdőségeinek nagy részét, de mára megduplázta a fák számát. A győztes program lényege hogy a lakosoknak fizetnek az ökoszisztémák helyreállításáért, valamint újjáélesztik az esőerdőket.

Levegő megtisztítása kategória

Az indiai Takachar vállalat kapta egy olyan hordozható gépet készített, amely a mezőgazdasági hulladékot műtrágyává alakítja. Ezzel elkerülhetővé válik a légszennyező hulladékégetés.

Óceánok újraélesztése kategória

A Coral Vita projektet 2 barát fejlesztette ki a Bahamákon. A módszer lényege, hogy speciális tartályokban nevelik a korallokat az elpusztult korallok pótlására, az újak így ötvenszer gyorsabban nőnek, mint a természetben.

Pazarlásmentes világ kategória

A nyertes Milánó programjának a lényege hogy az összegyűlt fel nem használt ételt szétosztják a rászorulók között, így nem csak a hulladék mennyisége csökken, de az éhezést is kompenzálni tudják.

Éghajlatváltozás

Egy thaiföldi-német-olasz projektet jutalmaztak: az AEM Electrolyzer megújuló energiával bontja a vizet hidrogénre és oxigénre a hidrogén előállításához, ami azért előrelépés, mert ehhez általában fosszilis tüzelőanyagokat használnak.

Az AEM Electrolyzer mögött többek között az Enapter AG nevű német cég áll.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments